Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dglib.nubip.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/477
Назва: Енергоефективна технологія виробництва гливи звичайної в культиваційних спорудах
Автори: Вдовенко, Сергій Анатолійович
Ключові слова: теплиця, приміщення, камера для плодоношення, зональність, субстрат, солома, штам, тіло плодове, тривалість вирощування, маса, шапинка, температура, норма висіву, ярус, освітленість, урожайність
Дата публікації: 2015
Бібліографічний опис: Енергоефективна технологія виробництва гливи звичайної в культиваційних спорудах: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня доктора с.-г. наук: 06.01.06 - овочівництво / С. А. Вдовенко ; Національний університет біоресурсів і природокористування України. - К., 2015. - 42 с
Короткий огляд (реферат): Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук зі спеціальності 06.01.06 – овочівництво. Національний університет біоресурсів і природокористування України, Київ, 2015. У дисертації розглянуто питання енергоефективної технології виробництва гливи звичайної на солом’яних субстратах. Узагальнено ефективність елементів технології, де встановлено: необхідність використання споруд для вирощування гриба в зимово-весняний період з використанням солом’яного субстрату, норму висіву міцелію і ярусного розміщення субстрату в камері для плодоношення, вплив температури на показники біометрії тіла плодового, вплив освітленості та її тривалості на урожайність, стабільний за врожайністю штам, що є актуальним в умовах України. Від застосування субстрату, основу якого становить солома горохова, врожайність гливи звичайної підвищується до 5,5 кг/м2, що відповідає 27,5 кг/100 кг субстрату, а товарність продукції – до 93 %. За використання субстрату із соломи пшеничної або ячмінної врожайність гриба знижується. Для отримання грибної продукції в зимово-весняний період доцільно використовувати штам Р-24, урожайність штаму підвищується до 5,4–5,5 кг/м2 або 27–27,5 кг/100 кг субстрату, під час вирощування в приміщенні напівпідвального типу характеризується ознаками ранньостиглості. Норма висіву міцелію 0,7 кг/10 кг субстрату і розміщення субстрату в два яруси забезпечують отримання врожайності гриба на рівні 13,0 кг/м2 або 32,5 кг/100 кг субстрату, ефективно використовується об’єм приміщення. Під час плодоношення утримувати температуру повітря на рівні +17° С де шапинка тіла плодового в діаметрі становить 8,8 см, а його маса – 50–63 г. Для отримання тіл плодових заданих форм і забарвлення необхідно забезпечувати камеру для плодоношення світлом за допомогою ламп денного освітлення у кількості 400–600 лк з метою використання продукції гливи звичайної для переробки чи 800–1000 лк для реалізації у свіжому вигляді або підтримувати освітленість 600–800 лк лампами розжарювання. За такої освітленості врожайність становить 3,6–3,8 кг/м2, що відповідає 18–19 кг/100 кг субстрату. Тривалість увімкнення ламп упродовж 12 або 16 годин з освітленістю 600–800 лк підвищує врожайність до 3,7–4,1 кг/м2, що становить 18,5–20,5 кг/100 кг субстрату
Опис: The thesis for getting the scientific degree of Doctor of Agricultural Sciences on speciality 06.01.06 – vegetable sciences. National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Kyiv, 2015. The problem of energy efficient oyster mushroom production technology in cultivation structures is examined in the thesis. The efficiency of technology elements are generalized, the necessity of the usage of cultivation structures for mushroom growing in winter-spring period with the application of high yielding strains, straw substrate, mycelium sowing rate, tiered placing of substrate in the fruit bearing chamber, influence of temperature on biometry indexes of fruit body, optimal illumination and durability of lighting is determined, which is of current interest while growing mushrooms in Ukraine. In conditions of substrate application the basis of which is pea straw the yield capacity of oyster mushroom in winter greenhouse increases to 5,5 kg/m2, what is 27,5 kg/100 kg of substrate, and the marketability of production is 93 %. Yield capacity of mushroom reduces when the substrate of wheat or barley straw is used. For obtaining mushroom production in winter-spring period the strain P-24 should be applied. In conditions of using winter greenhouse the yield capacity of strain increases to 5,4–5,5 kg/м2 or to 27–27,5 kg/100 kg of substrate, but when grown in the basement room, it has characteristics of early ripening manifested by the rapid overgrowth of the substrate and the occurrence of major phases of growth and development. Mycelium sowing rate of 0,7 kg/10 kg of substrate as well as placement of substrate in two tiers provide getting mushroom yield capacity of 13,0 kg/m2 or 32,5 kg/100 kg of substrate the greenhouse is used effectively. For obtaining fruit bodies of oyster mushroom of the certain shape and colour it is necessary to keep the light level 400–600 lux or number 800-1000 lux depending on the destination mushrooms. For effective mushroom production it is advised to use fluorescent lighting which promotes increase of yield capacity to 3,6–3,8 kg/m2, what is 18–19 kg/100 kg of substrate. The light duration of 12 hours or 16 hours with the illumination of 600-800 lux increases productivity oyster mushroom to 3,7–4,1 kg/m2 or 18,5–20,5 kg/100 kg of substrate
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dglib.nubip.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/477
Розташовується у зібраннях:Автореферати

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vdovenko_S.A.pdf1.93 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.