Ініціатива «зернового коридору» як приклад сучасної аграрної дипломатії - Ратошнюк, Віктор Вікторович (My University, 2024)
Магістерська робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел. Основний текст магістерської роботи викладено на 70 сторінках, у тому числі робота містить 30 використаних джерел. Робота присвячена «Ініціативі «зернового коридору» як прикладу сучасної аграрної дипломатії», що відіграє ключову роль у забезпеченні глобальної продовольчої безпеки та стабільності на міжнародному рівні. Ця ініціатива стала результатом багатосторонніх переговорів між Україною, Туреччиною, Росією та ООН, спрямованих на розблокування експорту українського зерна через Чорне море після початку повномасштабного військового конфлікту. Використовуючи інструменти дипломатії, такі як переговори, міжнародні угоди та участь ключових геополітичних акторів, «зерновий коридор» став важливим елементом у стримуванні глобальної продовольчої кризи. Крім того, ініціатива продемонструвала ефективність аграрної дипломатії як складової частини зовнішньої політики країн, що мають значний аграрний потенціал, зокрема України. Ініціатива сприяла зміцненню міжнародного авторитету України як ключового експортера продовольства, а також дозволила вивести на новий рівень міжнародне співробітництво у сфері аграрної торгівлі. Тема актуальна, має велике значення та є предметом уваги політологів, соціологів, істориків, фахівців з міжнародних відносин. Ініціатива також демонструє, як міжнародні інституції, такі як ООН, можуть слугувати платформою для діалогу та переговорів між державами, зокрема у випадках, коли їх відносини є вкрай напруженими. Це підкреслює роль міжнародних організацій у підтримці продовольчої безпеки та економічної стабільності. Зазначимо, що однією з причин розгляду даної теми є початок повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року. Російські війська заблокували ключові українські порти на Чорному морі, такі як Одеса, Чорноморськ та Південний. Це спричинило порушення логістичних шляхів для експорту зерна, що є одним із основних експортних продуктів України. До вторгнення Україна була серед провідних експортерів пшениці, кукурудзи, ячменю та інших зернових культур, і блокада значно ускладнила поставки на світові ринки, що вплинуло на глобальні ціни на продовольство та поставило під загрозу продовольчу безпеку в багатьох країнах, особливо в Африці та на Близькому Сході. Аналізуючи механізми, що використовувались як країнами учасницями, так і країнами-гарантами, та країнами-посередниками основну увагу приділено співпраці кількох ключових міжнародних гравців – України, Росії, ООН та Туреччини. Це свідчить про те, що, незважаючи на серйозні конфлікти, можливо досягти компромісу задля вирішення глобальних проблем, зокрема у сфері продовольства. Посередницька роль Туреччини і ООН є прикладом залучення нейтральних сторін до вирішення міжнародних криз. Зерновий коридор також виявив глибоку залежність багатьох країн від експорту зерна з України та Росії. Аграрна дипломатія тут зіграла ключову роль у пом’якшенні наслідків глобальних конфліктів, сприяючи забезпеченню стабільних поставок продовольства. Ініціатива «зернового коридору» є визначним прикладом сучасної аграрної дипломатії, що відображає важливість сільськогосподарського сектора в міжнародних відносинах та глобальній продовольчій безпеці. В умовах військової агресії Росії проти України, ця угода демонструє, як дипломатичні механізми можуть сприяти вирішенню кризових ситуацій і забезпечувати стабільність на глобальному рівні.
Keywords: ООН; Туреччина; РФ; Чорне море; конфлікт; переговорний процес; UN; Turkey; Russia; Black Sea; conflict; negotiation process