Продуктивність та забійні якості свиней різних генотипів - Вернидуб, Софія Дмитрівна (НУБіП України, 2025)
Магістерська кваліфікаційна робота виконана на тему “Продуктивність та забійні якості свиней різних генотипів”, включає такі розділи: вступ, огляд літератури, матеріал і методика досліджень, результати власних досліджень, економічна ефективність вирощування свиней різних генотипів, охорона праці, висновки, список використаної літератури. Робота викладена на 55 сторінках комп’ютерного тексту і містить 10 таблиць та 5 рисунків. Під час роботи було опрацьовано 62 літературних джерела, які наведені у списку використаної літератури. Метою роботи було – оцінити ефективність використання свиноматок великої білої породи при схрещуванні з породою дюрок для отримання товарного молодняку в умовах виробничих господарств України. У першому розділі здійснено огляд літератури за темою: описано історичні тенденції розвитку свинарства в Україні та світі; наведено характеристику сучасних порід і ліній свиней, які найчастіше використовуються у господарствах; розглянуто вплив селекційної роботи, умов утримання та годівлі на продуктивність тварин. У другому розділі подано коротку характеристику господарства, об’єкт і предмет дослідження, завдання та загальну схему експерименту; описано методику виконання роботи, включаючи використання зоотехнічних та біометричних методів для визначення відтворних і продуктивних показників. Третій розділ містить результати власних досліджень: наведено показники відтворних якостей свиноматок, особливості росту та відгодівельних якостей молодняку різних генотипів; визначено забійні та м’ясні якості тварин; результати представлені у таблицях і рисунках та підкріплені текстовим аналізом. Окремо подано економічну ефективність вирощування свиней різного походження. У четвертому розділі розглянуто питання охорони праці, безпеки в надзвичайних ситуаціях, наведено висновки та пропозиції щодо підвищення ефективності галузі, список використаних джерел.
Keywords: свині; продуктивність; відтворні якості; середньодобовий приріст; забійні показники; економічна ефективність; pigs; productivity; reproductive performance; average daily weight gain; slaughter performance; economic efficiency