Експертна система оцінки наукової діяльності педагогічного складу за інформацією з міжнародних джерел - Марущак, Микола Миколайович (My University, 2025)
У сучасному світі цифровізації освіти та науки особливої ваги набуває проблема об’єктивного оцінювання результативності наукової діяльності педагогів. Показники публікаційної активності та цитованості дедалі частіше розглядаються як ключові критерії професійного зростання викладачів у відповідних сферах. Сьогодні міжнародні наукометричні бази даних, такі як Scopus, Web of Science, Google Scholar та інші, відіграють провідну роль у моніторингу наукової продуктивності. Вони надають доступ до великої кількості даних, що характеризують наукові публікації, цитування та індекси впливу авторів. Проте, попри розвиненість цих ресурсів, процес збору, узагальнення та інтерпретації інформації залишається складним та трудомістким і часто потребує ручного втручання. Це створює ризики виникнення неточностей і суб’єктивних оцінок під час аналізу результатів діяльності педагогічних працівників. Традиційні методи оцінювання наукової активності зазвичай спираються на часткові показники або обмежені джерела, що не дозволяє отримати цілісну картину дослідницької діяльності викладача. Крім того, відсутність єдиної системи збору та обробки інформації ускладнює формування прозорих рейтингів і прийняття управлінських рішень у науково-освітньому середовищі. У зв’язку з цим розроблення експертної системи, здатної автоматично збирати, уніфікувати, аналізувати та візуалізувати дані про наукову діяльність педагогічного складу, є актуальним напрямом дослідження. Така система має забезпечити автоматизовану інтеграцію інформації з міжнародних наукометричних баз, усунення дублювань, а також створення узагальнених показників продуктивності наукової праці. Впровадження подібного підходу сприятиме підвищенню об’єктивності оцінювання, прозорості академічних рейтингів і формуванню аналітичної бази для прийняття управлінських рішень у сфері освіти. Крім того, використання інтелектуальних методів аналізу даних створює умови для підвищення мотивації викладачів до активнішої участі у наукових дослідженнях, міжнародних проектах і публікаціях. Об’єктом дослідження є процес оцінювання наукової діяльності педагогічних працівників на основі даних, отриманих із міжнародних наукометричних баз. Цей процес охоплює етапи збору, обробки, інтеграції та аналізу інформації про публікаційну активність, цитування та інших показників результативності. На практиці цей процес часто характеризується відсутністю інструментів для роботи з даними, що зберігаються у різних джерелах. У багатьох закладах вищої освіти оцінювання здійснюється вручну або із застосуванням неповних даних, що ускладнює порівняльний аналіз і може знижувати об’єктивність результатів. Автоматизація цього процесу дозволяє не лише зменшити кількість помилок, але й сформувати цілісну картину наукової активності кожного педагога в контексті міжнародних стандартів. Предметом дослідження є експертна система оцінювання наукової діяльності педагогічного складу, яка реалізує алгоритми збору, аналізу та візуалізації інформації з міжнародних джерел. Предмет включає методи обробки наукометричних даних, формування узагальнених показників продуктивності, інтеграцію з міжнародними джерелами та застосування інтелектуальних алгоритмів для підвищення прозорості та об’єктивності оцінки. Метою дослідження роботи є підвищення об’єктивності та прискорення процесу оцінювання наукової діяльності педагогічного складу шляхом використання даних міжнародних наукометричних баз і технологій автоматизованого аналізу та завантаження інформації. Для досягнення поставленої мети у магістерській роботі необхідно розв’язати такі завдання: 1. Провести аналіз сучасних підходів та методів оцінювання наукової діяльності педагогічних працівників, що використовуються для цієї мети. 2. Розробити архітектуру програмного додатку, що забезпечує збір, уніфікацію та обробку даних з міжнародних наукометричних баз. 3. Реалізувати модулі аналізу та формування узагальнених показників продуктивності. 4. Використати методи аналізу для відображення результатів оцінювання, рейтингів та візуалізації даних у вигляді таблиць і графіків. 5. Провести тестування програмного додатку, оцінити коректність визначених розрахунків, роботу аналітичних модулів та практичну придатність розробленої системи. Новизна магістерської роботи полягає у використанні методів автоматизованого аналізу наукометричних даних для підвищення прозорості та об’єктивності оцінювання наукової діяльності педагогічного складу. Розроблено та реалізовано підхід до збору та уніфікації даних із різних міжнародних наукометричних баз, який дозволяє забезпечити повноту та точність інформації про публікаційну активність та цитованість. Розроблена архітектура програмного додатку забезпечує наявність модулів обробки даних та візуалізації результатів з базою даних, що підвищує швидкість доступу до інформації та зменшує ймовірність дублювання даних. Отримані результати становлять практичну та наукову цінність, оскільки демонструють доцільність поєднання методів автоматизованого аналізу наукометричних даних із експертними правилами для оптимізації процесу оцінювання наукової діяльності педагогів і формування прозорих рейтингів. Пояснювальна записка складається з вступу, чотирьох розділів, висновків, списком використаних літературних джерел, який складається з 22 найменувань та додатків. Основний обсяг роботи викладено на 71 сторінці. У вступі описано актуальність теми, визначено об’єкт, предмет і мету дослідження, представлено новизну роботи та практичне значення отриманих результатів. Перший розділ присвячено системному аналізу предметної області. У ньому розглянуто сутність процесу оцінювання наукової діяльності, проаналізовано існуючі підходи та програмні рішення, що використовуються на практиці. Також сформульовано постановку завдання та визначено основні вимоги до експертної системи, що розробляється.
Keywords: науковадіяльність педагогів; моніторинг наукової продуктивності; академічні рейтинги; аналіз наукометричних даних; teachers' research activities; monitoring of research output; academic rankings; analysis of scientometric data