Формування комунікативної компетентності майбутніх педагогів у процесі професійної підготовки - Пазуханич, В’ячеслав Васильович (НУБіП України, 2025)
Магістерська робота: 95 с., 7 таблиць, 5 рисунків, використаних джерел – 62 найменування, 2 додатка. Основний текст роботи викладено на 80 сторінках. У вступі до магістерської роботи визначені актуальність, мета, завдання, об’єкт, предмет, методи дослідження, теоретична цінність, практичне значення дослідження, структура магістерської роботи. У першому розділі дослідження здійснено аналіз наукових підходів до визначення сутності, структури та змісту комунікативної компетентності педагога. Особливу увагу приділено її місцю у професійній підготовці майбутнього педагога, взаємозв’язку з педагогічною майстерністю та психологічними особливостями спілкування. Другий розділ має емпіричний характер і зосереджений на аналізі стану сформованості комунікативної компетентності у студентів педагогічних спеціальностей. Проведено емпіричне дослідження стану сформованості комунікативної компетентності майбутніх педагогів у процесі професійної підготовки. Отримані результати дозволили виявити проблемні зони та визначити рівні сформованості компетентності. Третій розділ присвячено розробленню методики формування комунікативної компетентності майбутніх педагогів. Обґрунтовано інноваційні підходи, запропоновано інтерактивні методи й технології формування комунікативної компетентності майбутніх педагогів, а також досліджено роль інформаційно-комунікаційних технологій у формуванні комунікативної компетентності. Розроблена методика сприяє формуванню здатності до ефективного діалогу, толерантності та культури професійного спілкування. У висновках узагальнено результати дослідження, визначено теоретичну й практичну значущість проблеми формування комунікативної компетентності, сформульовано рекомендації для освітньої практики, спрямовані на підвищення ефективності професійної підготовки майбутніх педагогів.
Keywords: інтерактивні методи навчання; інформаційно-комунікаційні технології; комунікативна компетентність; компетентнісний підхід; міжособистісна взаємодія; педагогічні технології; професійна підготовка педагогів; професійні комунікативні уміння; психолого-педагогічні умови; розвиток професійної майстерності; interactive teaching methods; information and communication technologies; communicative competence; competence-based approach; interpersonal interaction; pedagogical technologies; teacher training; professional communication skills; psychological and pedagogical conditions; development of professional skills