Проектування та розробка платформи соціальної взаємодії - Кикоть, Юрій Олексійович (My University, 2025)
У сучасних умовах стрімкого розвитку інформаційних технологій та глобальної цифровізації соціальні мережі стали невід’ємною частиною повсякденного життя мільйонів користувачів у всьому світі. Вони не лише виконують функцію комунікаційного середовища, а й трансформуються у багатофункціональні платформи для обміну інформацією, ведення бізнесу, організації спільнот та збереження особистих даних. Зростання популярності таких сервісів обумовлює актуальність створення нових рішень, орієнтованих на задоволення специфічних потреб користувачів, зокрема, персоналізованих функціоналів для збереження родинних зв’язків та побудови сімейних історій. Актуальність теми зумовлена відсутністю у більшості сучасних соціальних платформ інструментів, що дозволяють інтегровано та зручно формувати сімейні дерева в рамках єдиного цифрового простору. Популярні сервіси або взагалі не підтримують подібний функціонал, або реалізують його у вигляді окремих спеціалізованих програм, що не мають соціальної складової у традиційному розумінні. Таким чином, розробка соціальної мережі з вбудованим модулем побудови сімейного дерева є важливим напрямом для задоволення запитів користувачів, зацікавлених у збереженні родоводів, організації сімейних спільнот та підтримці комунікації між поколіннями. Підставами для розробки даної тематики є поєднання тенденцій персоналізації цифрового контенту, розвитку засобів візуалізації складних структур (зокрема графів і дерев) та потреби суспільства у збереженні культурної й родинної спадщини. Вихідними даними для реалізації проєкту стали методології об’єктно-орієнтованого аналізу та проєктування, зокрема використання UML-діаграм для моделювання архітектури системи, а також інструменти графічної побудови деревоподібних структур . Завданнями кваліфікаційної роботи є: 1.Виконати системний аналіз предметної області та визначити ключові характеристики програмної системи; 2.Проаналізувати вимоги до програмної системи та сформувати їх специфікацію. 3.Провести моделювання предметної області із використанням UML та ER-діаграм. 4.Здійснити огляд існуючих інформаційних джерел та програмних рішень у сфері соціальних мереж і генеалогічних систем; 5.Розробити логічну модель даних та побудувати основні діаграми (класи, пакети, компоненти) для проєктування системи; 6.Вибрати інструментарій та реалізувати інформаційне і програмне забезпечення, включаючи базу даних та прикладні модулі; 7.Надати рекомендації щодо впровадження, тестування та подальшої експлуатації розробленої програмної системи. Метою дослідження є розробка концепції та реалізація програмного забезпечення соціальної мережі із вбудованим функціоналом побудови сімейного дерева, що забезпечує інтерактивну взаємодію користувачів, збереження родинних зв’язків та зручну візуалізацію генеалогічної інформації. Об’єктом дослідження є процеси проєктування та розробки веборієнтованих соціальних платформ із розширеним функціоналом управління персональними даними. Предметом дослідження виступають методи та засоби побудови архітектури соціальної мережі з інтегрованим модулем формування сімейного дерева, включаючи моделювання взаємозв’язків, візуалізацію структур та забезпечення зручності користувацької взаємодії. Наукова новизна роботи полягає у розробці унікальної соціальної мережі, із можливістю масштабування, редагування та взаємодії між користувачами в реальному часі. Запропоновано архітектурні рішення (модульну архітектуру), які поєднують класичні принципи побудови соціальних платформ із сучасними засобами візуалізації деревоподібних структур. Апробація результатів дослідження здійснювалась у рамках тестової реалізації прототипу системи, що включає базовий функціонал реєстрації користувачів, створення профілів, встановлення родинних зв’язків та автоматичної генерації сімейного дерева за заданими параметрами. Візуалізація генеалогічних даних реалізована із використанням інструментів PlantUML та Graphviz , що дозволило досягти гнучкості у відображенні складних структур.
Keywords: веборієнтована соціальна платформа; персоналізований функціонал; структуровані дані; взаємодія з інтерфейсом; web-oriented social platform; personalised functionality; structured data; interaction with the interface