Розробка інформаційної системи для обліку індивідуальних медичних показників військових - Ведмеденко, Дарина Дмитрівна (My University, 2025)
Актуальність завдання розробки інформаційної системи для обліку медичних показників військових зумовлена необхідністю забезпечення якісного медичного супроводу військовослужбовців, що є критично важливим для підтримання їх боєздатності та здоров’я. Сучасні реалії, зокрема зростання вимог до оперативного доступу до медичних даних, аналізу динаміки показників та створення звітів, підкреслюють потребу в автоматизованих системах, які здатні централізовано обробляти, зберігати та аналізувати інформацію. Відсутність таких систем або недостатня їх функціональність може ускладнити своєчасне прийняття рішень лікарями, що може мати негативний вплив на якість медичного обслуговування. Розробка такої системи не лише дозволяє оптимізувати процеси медичного обліку, але й гарантує захист даних, зручність використання, а також порівняльний аналіз стану здоров’я військовослужбовців. Метою розробки програмного додатку є створення інформаційної системи, яка забезпечує ефективне ведення медичних карток військовослужбовців, внесення та аналіз результатів обстежень, генерацію звітів у форматі PDF, а також управління користувачами та медичними установами. Додаток покликаний підвищити якість медичного обслуговування шляхом автоматизації рутинних процесів, забезпечення швидкого доступу до історії обстежень та візуалізації динаміки показників, що є особливо актуальним для військової медицини, де швидкість і точність обробки даних відіграють ключову роль. Проект реалізовано з використанням сучасних методів та технологій програмування. Основою застосунку є платформа WPF на базі .NET Framework, яка дозволяє розробляти адаптивний та функціональний інтерфейс користувача. Для роботи з даними використовувалися Entity Framework Core та метод Code First, що забезпечує гнучке проектування баз даних та взаємодію з MS SQL Server. Візуалізація даних реалізована за допомогою бібліотеки LiveCharts, а генерація звітів — через iTextSharp з підтримкою кирилиці. Інтерфейс розроблено з використанням XAML, що забезпечує чітке розділення логіки та представлення даних. Модульність та легкість збереження системи забезпечуються використанням архітектури MVVM. Безпека даних реалізована за допомогою автентифікації користувачів, розподілу ролей та автоматичного виходу з системи у разі неактивності протягом 10 хвилин. Апробація програмного додатку передусім була проведена шляхом публікації тез на конфереції «Технології розробки програмного забезпечення та інформаційних управляючих систем». Водночас, система була протестована в лабораторних умовах, де підтвердила свою працездатність.
Keywords: генерація структур таблиць; модульна архітектура; резервне копіювання даних; electronic medical record; generation of table structures; modular architecture; data backup; електронна медична картка