Дизайн-проект території Київської обласної дитячої лікарні в м. Боярка - Сінчук, Іванна Миколаївна (My University, 2025)
Бакалаврська кваліфікаційна робота, обсягом 65 сторінок містить наступні складові: вступну частину, п’ять розділів, висновки , ілюстрацій, таблиць, 45 використаних джерел. У рамках роботи розглядаються особливості озеленення лікарняних територій на прикладі ділянки, розташованої в Київській області, місті Боярка. У тексті наведено основні нормативні, законодавчі та санітарно-гігієнічні вимоги, які стосуються проєктування, облаштування, озеленення й експлуатації медичних закладів. Проаналізовано як вітчизняний, так і міжнародний досвід у розробці територій лікарень, а також визначено сучасні тенденції, які необхідно враховувати під час створення та реалізації проєктів. Було проведено попередній аналіз території, що дозволило визначити її особливості та можливості для впровадження нових рішень. На основі цього аналізу створено опорний план. Враховуючи побажання адміністрації медичного закладу, розроблено ескізи, які отримали затвердження для подальшого етапу проєктування. Проєктні пропозиції представлені у вигляді генерального і дендрологічного планів, а також у форматі візуалізацій, що дозволяють більш наочно уявити майбутній вигляд території. Для забезпечення якісної реалізації проєкту було підготовлено детальні плани покриттів, розбивочне креслення, посадкове креслення та схему автоматизованого поливу. Запропонований асортимент рослин, включаючи дерева, кущі та квіткові рослини, підібраний з урахуванням мікрокліматичних умов території. Рекомендовано встановлення малих архітектурних форм, які відповідають загальній стилістиці простору. Усі інженерні рішення та обладнання, зазначені у проєкті, відповідають необхідним стандартам і вимогам. Таким чином, створено комплексний підхід до проєктування лікарняної території, який враховує всі аспекти функціональності, естетики та нормативних вимог, забезпечуючи комфорт і гармонію простору.
Keywords: дизайн-проєкт території лікарні; дендрологічний план; візуліазація благоустрою території; асортимент рослин; design project of the hospital; dendrological plan; visualization of landscaping; assortment of plants