Біологічні особливості шкідників інтродукованих сортів винограду - Радзіцька, Аліна Сергіївна (My University, 2025)
Актуальність теми. З розвитком виноградарства в Україні почали активно впроваджуватися інтродуковані види винограду, які мають невелику стійкість до місцевих шкідників та хвороб. Виноградна філоксера, гронова листовійка, кліщі і грибкові хвороби (мілдью, оїдіум) можуть спричинити вагомі втрати врожаю, знижуючи продуктивність виноградників. Метою роботи є розбір основних шкідників інтродукованих видів винограду, з’ясування їхньої шкодочинності розробка порад щодо захисних заходів виноградників від філоксери. Об’єктом дослідження є шкідники, що вражають інтродуковані сорти винограду в умовах Білгород-Дністровського району Одеської області. Предметом дослідження є біологічні особливості та методи боротьби з шкідниками виноградників. Завдання дослідження: 1. Здійснити аналіз літературних джерел стосовно головних шкідників винограду, їхнього розповсюдження та біологічних особливостей. 2. Дослідити природно-кліматичні умови Білгород-Дністровського району, що впливають на поширення шкідників інтродукованих сортів винограду. 3. Визначити ефективність агротехнічних, біологічних і хімічних заходів контролю шкідників. Методи дослідження: − Аналіз літературних джерел – дослідження наукових праць, статистичних даних та міжнародних досліджень. − Польові дослідження – обстеження виноградників Білгород-Дністровського району Одеської області для виявлення уражень. − Лабораторні дослідження – ідентифікація шкідників виноградної продукції та аналіз їхнього впливу. − Статистичний аналіз – обробка отриманих даних щодо поширеності шкідників та економічних збитків. Практичне значення дослідження. Результати роботи дозволять розробити ефективні заходи контролю за шкідниками інтродукованих сортів винограду та покращити систему захисту виноградників. Практичне значення дослідження полягає у можливості застосування отриманих даних у виноградарських господарствах для зменшення витрат урожаю та підвищення ефективності галузі. Структура роботи. Дипломна робота складається з вступу, трьох розділів, дев’яти підрозділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Робота викладена на 55 сторінках, містить 11 рисунків, 7 таблиць, список використаних джерел та 1 додаток.
Keywords: виноград; виноградна філоксера; інтродуковані сорти винограду; шкідники; Viteus vitifoliae Fitch; grapes; grape phylloxera; introduced grape varieties; pests