Комплекс домінуючих фітопаразитичних нематод кукурудзи та регуляція їх чисельності у зоні Лісостепу України - Калуга, С. В. (My University, 2024)
Робота виконана на 83 сторінках, містить 3 розділи, 22 рисунки, 4 таблиці, 54 використаних джерел. Мета роботи – дослідити комплекс домінуючих фітопаразитичних нематод кукурудзи, та заходи щодо регуляції їх чисельності. В результаті досліджень в ризосфері кукурудзи виявлено комплекс 24 видів фітонематод, які належать до 19 родів, 17 родин та 5 рядів. В умовах ФГ «Крилівське» фітопаразитичними нематодами Ditylenchus dipsaci було заселено 93% площі агроценозів кукурудзи. Встановлено, що найбільш заселеними фітопаразитичними нематодами є головні корені. Найбільша чисельність комплексу фітонематод спостерігається на відстані 5 см від рослини, в зоні максимальної концентрації кореневої системи. Відмічена тенденція поступового збільшення чисельності фітопаразитичних нематод на початку вегетаційного періоду і коливань чисельності в літні місяці. Заміна традиційних добрив (гною) побічною продукцією (соломою) чи сидератами в поєднанні мінеральними добривами забезпечило значний приріст урожаю.
Keywords: фітопаразитичні нематоди кукурудзи; кукурудза; захист рослин; maize phytoparasitic nematodes; maize; growth protection