Дослідження комп’ютерної системи виявлення конфіденційних і захищених даних в інформаційному середовищі - Прохоров, Михайло Олексійович (My University, 2025)
Магістерська робота викладена на 63 сторінках (без урахування додатків), містить 3 розділи, 11 рисунків, 3 таблиці та 5 додатків. Використано 30 допоміжних джерел. Об’єкт дослідження – інформаційне середовище у вигляді файлової системи, яке потенційно містить аналітично незахищені та криптографічно (або, взагалі кажучи, стеганографічно) захищені конфіденційні файли. Предмет дослідження – методи автоматизації виявлення конфіденційної інформації шляхом аналізу вмісту та структури файлів. Мета роботи – розробка формального опису вмісту та структури певних файлів на основі регулярних виразів (для аналітично незахищеної інформації) та S-виразів (для захищеної інформації) з подальшим накопиченням таких описів в якості початкових даних для відповідної автоматизованої системи, або навчання певної нейромережі для подальшого залучення засобів так званого штучного інтелекту. У першому розділі розглянуто загальні принципи ідентифікації конфіденційних файлів за особливостями їх структури, наявністю грифів, міток та інших ознак. У другому розділі досліджено можливості використання регулярних виразів для формалізованого опису аналітично незахищених конфіденційних файлів та розроблено відповідний демонстраційний програмний агент. У третьому розділі продемонстровано метод ідентифікації шифрованих файлів на основі формалізованих описів їх структури у вигляді S-виразів. В якості демонстраційного прикладу наведена добре відома структура шифрованого ZIP-архіву. Розроблено демонстраційні програмні засоби для:  виявлення за регулярними виразами конфіденційної інформації в текстових файлах;  порівняльного виявлення шифрованих ZIP-архівів з та без використання відповідного S-виразу;  інтерактивної побудови S-виразів за результатами візуального аналізу стійкої структурності певної множини екземплярів однотипних криптофайлів.
Keywords: конфіденційна інформація; шифрування; криптографічний захист; моніторинг даних; confidential information; encryption; cryptographic protection; data monitoring