Проєктування житлової будівлі в м. Козин, Обухівського району, Київської області - Біда, Ілля Ігорович (My University, 2025)
Фасад будь-якої будівлі - це зовнішня оболонка, яка відразу впадає в очі. Фасад повинен бути і стійким, і вогнетривким, і довговічним, і привабливим. Завжди приємно дивитися на красиві будинки. Фасад дає можливість історично визначити той час, в який зводилася будівля. Адже кожному часу притаманний свій неповторний архітектурний стиль. Фасади мають і свої назви: - залежно від їхнього значення — головний, боковий, дворовий чи задній; - відносно орієнтації за сторонами світу — північний, південно-східний тощо; - відносно розміщення — садовий, вуличний, дворовий, парковий і т.д; - залежно від матеріалу, з якого вони виконані — скляні, сталеві, бетонні тощо; - залежно від конструкції — подвійний, розгорнутий, фальшфасади і т.д. Сьогодні є велике поле діяльності для архітектурних рішень: карнизи, русти, пілони; ліпнина. Різні види фактурного покриття: «короїди», «шуба», «набризг». Кольорова гамма під фарбування нараховує понад 10000 відтінків. Сучасні технології дозволяють виконувати роботи по утепленню фасадів не залежності від висоти, складності фасаду, конфігурації фасаду, об’ємів робіт. На даний час оздоблення фасадів виконують і з певною метою: - забезпечення мікрокліматичних умов внутрішніх приміщень, згідно вимогам теплотехнічних параметрів; - економного і раціонального енергоресурсів для створення нормативних параметрів мікроклімату внутрішніх приміщень будівлі; - збереження теплової енергії за рахунок зменшення теплових втрат; - зменшення температурних деформацій конструкцій, які виникають при перепадах температур навколишнього середовища; - забезпечення захисту від корозії зовнішніх конструкцій; -усунення промерзання стін і запобігання появи чорної цвілі і грибків усередині приміщення; - продовження терміну служби фасаду, довговічності несучих стін; - влаштування додаткової звукоізоляція; - додання фасаду будівлі привабливого, архітектурно-естетичного виду. В системах теплоізоляції, як правило, використовують пінополістирольні чи мінераловатні плити. Коефіцієнти теплопровідності для обох матеріалів подібні. Отже, економія у споживанні енергії буде однаковою за однакової товщини теплоізоляційних плит. Виникає питання – яку систему прийняти? У жорстких мінераловатних плит є відмінності, що можуть відігравати вирішальну роль у виборі системи. Під час вибору системи утеплення будинку методом скріпленої теплоізоляції визначальним є гарантування пожежної безпеки. Мінераловатні плити стійкі до дії високих температур. Виготовлені з натуральних гірських порід, волокна вати починають плавитися тільки через 2 години впливу температури понад 1000°С. Вони також стійкі до впливу більшості хімічних речовин. Коефіцієнт паропроникності досить високий Це забезпечує вільне виведення водяної пари. Плити з мінеральної вати важчі, ніж полістирольні, мають високу твердість і відносно невисоку міцність. Завдяки своїй волокнистій структурі плити мають добрі звукоізоляційні властивості. Метод скріпленої теплоізоляції передбачає використання двох видів плит. Перший вид — це вата з безладним розміщенням волокон (щільність 120 -160 кг/м3, міцність на розрив понад 10 кПа). Другий вид — це плити з розміщенням волокон перпендикулярно до площини стіни, так звані ламельні жорсткі плити (щільність 80 - 120 кг/м3, міцність на розрив понад 80 кПа. Мінераловатні плити ефективні для будинків, розміщених у місцях із високим рівнем шумів. Плити з ламельної вати зручні, легко змінюють форму, тому ідеально підходять для будинків із криволінійним контуром. Крім того, мінераловатні плити майже в 10 разів легший пінопоїтиролу, вигідніше транспортуються та зберігається на складі. Всі зазначені властивості мінераловатних плит є економічними передумовами утеплення фасадів.
Keywords: генеральний план забудови; розрахунок на утворення тріщин; теплоізоляція фасадів; правила техніки безпеки; master plan for development; calculation of crack formation; thermal insulation of facades; safety regulations