Багаторічний розподіл площ та кількості пожеж на території Сарненського надлісництва Філії «Поліський лісовий офіс» ДП «Ліси України» за даними супутникової зйомки - Степанець, Олександр Сергійович (НУБіП України, 2025)
У роботі розглянуто питання моніторингу лісових пожеж із використанням даних дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) та аналізу багаторічних тенденцій їхнього розвитку. Дослідження виконано на прикладі території, що характеризується підвищеною горимістю лісових насаджень упродовж останнього десятиріччя. У першому розділі наведено огляд сучасних методів моніторингу пожеж і технологій виявлення активних термальних аномалій. Розглянуто можливості супутникових систем MODIS і VIIRS, а також глобальних продуктів NASA FIRMS, які забезпечують регулярне спостереження за динамікою пожеж. У другому розділі охарактеризовано фізико-географічні умови регіону дослідження та подано історію лісових пожеж. Описано структуру та властивості супутникових даних, використаних у роботі, зокрема термальні аномалії MODIS і VIIRS, карти згарищ MODIS і периметри згарищ за знімками Sentinel. У третьому розділі проаналізовано багаторічний розподіл пожеж за 2015– 2025 рр. Визначено кількість та площі пожеж за супутниковими спостереженнями, проведено порівняння результатів, отриманих на основі різних супутникових систем, і виявлено основні закономірності просторово-часового розподілу пожеж. За результатами дослідження зроблено висновки про ефективність використання даних MODIS, VIIRS та Sentinel для моніторингу лісових пожеж. Розроблено рекомендації щодо підвищення точності оцінки наслідків пожеж і вдосконалення системи моніторингу на регіональному рівні.
Keywords: дистанційне зондування Землі; лісові пожежі; термальні аномалії; згарища; remote sensing of the Earth; forest fires; thermal anomalies; ashes