Signs of impending calvingin beef cows under various feeding and housing conditions - Ugnivenko, A. N.; Bondarenko, G. P.; Nosevych, D. K.; Demchuk, S.Yu. (НУБіП України, 2019)
Research data on the signs of impending calving in late pregnant cows of Ukrainian beef breed under various systems of housing and feeding are presented in the paper. Tie stall housing provides for earlier development of calving signs in cows three weeks prior to calving. Cervical plug is dissolved 5,1 days prior to calving, dilatation of pelvic ligaments occurs at 3,1 days before calving, udder edema – 5 days, vulva extension – 7,5 days prior to calving. Those signs develop later in grazing conditions. Cervical plug is dissolved 2,0 days prior to calving, dilatation of pelvic ligaments occurs at 2,3 days before calving, udder edema – 2,5 days, vulva extension – 0,9 days prior to calving. As compared to cows, heifers develop calving signs earlier.
Терміни появи провісників родів у корів м’ясних порід за різних умов утримання і годівлі
Під час отелення корови повинні знаходитись під спостереженням, що дозволяє вчасно надати необхідну допомогу їм або приплоду. Через високу мінливість тривалості тільності та відсутність даних про час природного парування корів на пасовищах, чітко спрогнозувати час майбутнього отелення тяжко, тому працівники господарств визначають його орієнтуючись на провісники родів. У роботі наведені дані щодо появи провісників родів у глибокотільних корів української м’ясної породи за різних умов утримання та годівлі. Для цього дібрали чотири групи самиць у віці від 4 до 7 років. Тварин першої групи утримували прив’язно до, під час, і після родів. Тварин другої групи – безприв’язно в загоні. За 15–20 діб до очікуваних родів їх переводили у родильне відділення зі станками 3,5 × 3,0 м з утриманням в них ще місяць після отелення. Корів і нетелей третьої групи утримували так само, як і другої, але перед отеленням їх переводили в бокси 3,5 ×5,0 м. Через три доби після родів їх випускали в окрему секцію корівника. Корови четвертої групи знаходилися літом на випасанні. За 10–15 діб до очікуваних родів їх відділяли в загін з накриттям.
Keywords: calving signs; beef cows; housing systems; nutrition level; провісники родів; м’ясні корови; система утримання; рівень годівлі