Дослідження імуногенних та молекулярно-біологічних властивостей вірусів, що уражають рослини родини Solanacea для розробки систем діагнистики - Ковтонюк, Ярина Ігорівна (My University, 2025)
Робота включає 53 сторінок та складається зі вступу, трьох розділів, висновків. До того ж, вона вміщує 16 рисунків, 6 таблиць, перелік умовних позначень, список використаних джерел та додатки. Мета дослідження – визначення імуногенних та молекулярно-біологічних властивостей вірусів, що уражають рослини родини Solaacea для створення діагностикому на основі полімеразної ланцюгової реакції і імуноферментного аналізу. Завдання дослідження: – Провести огляд літератури для встановлення імуногенних та молекулярно-біологічних властивостей вірусів. – Створити спецефічний праймер для М вірусу картоплі. – Провести імуноферментний аналіз на уражених патогеном зразках картоплі. – Створити робочий позитивний тест. Об’єкт дослідження – Carlavirus misolani. Предмет дослідження – створення системи діагностики. Результати дослідження: – Проанізувавши літературні джерела нами зʼясовано молекулярні і імунологічні властивості М вірусу картоплі і методи діагностування захворювання. Це включало вивчення його геномної структури, білкового складу, механізмів реплікації та взаємодії з імунною системою рослини-господаря. Також було досліджено існуючі методи діагностики цього захворювання, їхні переваги та недоліки. – Згідно до джерел обрані методи діагностування і створення діагностикума, таких як імуноферментний аналізу і полімеразна ланцюгова реакція. Ці методи вирізняються високою чутливістю, специфічністю та можливістю швидкого виявлення вірусу. – Створенні і перевірені специфічні до вірусу праймери, що були використані у аналізі зразку. Ефективність та специфічність розроблених праймерів були підтверджені експериментально на зразках рослин. – Розроблено методику створення позитивного контролю до М-вірусу картоплі для імуноферментного аналізу. Показано, що позитивний контроль зберігав антигенні властивості впродовж 12 місяців зберігання.
Keywords: імуногенні властивості; молекулярно-біологічні властивості; віруси; родина Solanacea; immunogenic properties; molecular biological properties; viruses; Solanacea family