Управління мінеральним живленням кукурудзи на зерно за елементів точного землеробства - Давиденко, Владислав Олександрович (My University, 2024)
Магістерська робота викладена комп’ютерним текстом на 79 сторінках, містить 24 таблиць і 12 рисунків, кількість літературних джерел – 50. У роботі представлені результати дослідження з управління мінеральним живленням кукурудзи на зерно за використання елементів точного землеробства. Об’єктом дослідження є вплив ефективності різних видів і норм азотних добрив на показники врожайності і якості зерна кукурудзи. Основну увагу приділено застосування двох різних видів азотних добрив: безводного аміаку у нормі 140 кг/га та карбаміду у нормах 200 кг/га і 250 кг/га, на різних зонах забезпечення. Результати досліджень показали, що застосування відповідних азотних добрив значно впливає на підвищення врожайності кукурудзи на зерно залежно від забезпеченості ґрунту поживними елементами. Також, нами було встановлено позитивний вплив на біометричні показники кукурудзи на зерно, що впливають на процеси фотосинтезу та потенціал продуктивності рослин. Окрім підвищення врожайності, азотні добрива впливали на якість зерна, зокрема на вміст білка та інших хімічних елементів, що є важливими показниками харчової цінності продукції. Проведено аналіз економічної ефективності застосування кожного варіанту добрив, що дозволяє зробити висновки про доцільність використання різних норм та видів азотних добрив для досягнення високих результатів у різних зонах забезпечення ґрунту поживними елементами
Keywords: азотні добрива; мінеральне живлення; кукурудза на зерно; урожайність; якість зерна; економічна ефективність; nitrogen fertilisers; mineral nutrition; corn for grain; yield; grain quality; economic efficiency; stickstoffdünger; mineralernährung; körnermais; ertrag; kornqualität; wirtschaftlichkeit