Управління маркетинговою діяльністю підприємства - Хомотюк, Юлія Сергіївна (My University, 2024)
Актуальність теми. Актуальність теми управління маркетинговою діяльністю для дипломної роботи полягає в її зв’язку з сучасними тенденціями та викликами, які стикаються підприємства у сфері маркетингу. Останні роки характеризуються радикальними змінами завдяки впровадженню цифрових технологій, таких як інтернет, соціальні медіа, аналітика даних та штучний інтелект. Ці зміни впливають на підходи до залучення клієнтів та прийняття маркетингових рішень. Крім того, зростання міжнародних зв’язків у сфері торгівлі та доступ до глобальних ринків роблять актуальними стратегічні адаптації в маркетингу, а зміна уявлень про бренд та способів спілкування з клієнтами створює потребу у нових підходах до брендингу та комунікації. Такі виклики потребують вивчення та розробки ефективних стратегій управління маркетинговою діяльністю, які дозволять підприємствам забезпечувати конкурентні переваги та успішно функціонувати в сучасних умовах бізнесу. Теоретичні основи дослідження проблеми управління маркетинговою діяльністю підприємства відображені у працях зарубіжних і вітчизняних вчених: Виноградський М. Д., Виноградська А. М. Дудар В., Дяків О. П., Коцур А. С., Жигалкевич Ж.М., Кам’янська О.В., Зоріна О.І., Сиволовська О. В., Капінос Г. І., Лучишина К.Л., Лопатенко Л. О., Лисенко Т. І., Мироненко М. А., Павлов К. В., Лялюк А. М., Павлова О. М., Хитрова О. та інших. Вивчення праць, що присвячені дослідженню питань маркетинговою діяльністю підприємства, підтверджує актуальність вибраної теми бакалаврської кваліфікаційної роботи. Мета і завдання дослідження. Метою бакалаврської кваліфікаційної роботи є обґрунтування теоретичних підходів і розробка практичних рекомендацій щодо удосконалення управління маркетинговою діяльністю підприємством. Відповідно до мети визначені завдання дослідження: - з’ясувати поняття і місце маркетингу в менеджменту підприємства; - узагальнити сутність процесу управління маркетинговою діяльністю підприємства; - навести сучасні принципи і методи управління маркетинговою діяльністю; - представити загальну характеристику підприємства; - проаналізувати конкурентне середовище суб’єкта господарювання; - оцінити діяльність служби маркетингу в підприємстві; - визначити шляхи покращення управління маркетинговою діяльністю суб’єкта господарювання»; Об’єкт дослідження – процес управління маркетинговою діяльністю підприємства. Предмет дослідження – сукупність теоретичних і практичних аспектів процесу управління маркетинговою діяльністю підприємства. Поглиблені дослідження проведені на матеріалах ТОВ «АЛЬЯНС МАРКЕТ» м. Львів. Методи дослідження. Методичною та теоретичною основою бакалаврської кваліфікаційної роботи є загальнонаукові та спеціальні методи. Із загальнонаукових використано такі методи: діалектичний (при розгляді теоретичних та концептуальних підходів до управління маркетинговою діяльністю); дедукції (при побудові структури роботи та вивченні предмета дослідження); абстрактно-логічний та синтезу (при уточненні трактувань категоріального апарату теми роботи); аналізу (при аналізі здійснення управління маркетинговою діяльністю та індукції (при формуванні висновків роботи). Спеціальні методи, що використовувалися при написанні бакалаврської кваліфікаційної роботи: табличний та графічний (при виявленні закономірностей та висвітленні результатів роботи); статистичний (при збиранні, зведенні, аналізі статистичних даних). Інформаційною базою дослідження є нормативно-правові акти України, вітчизняні та зарубіжні інформаційні джерела, статистична звітність Державної служби статистики України, річні звіти та первинна документація ТОВ «АЛЬЯНС МАРКЕТ», а також результати опитування та власних спостережень. Апробація результатів бакалаврської роботи. Основні результати дослідження були оприлюднені на: ІІІ Всеукраїнській науково-практичній онлайн конференції здобувачів вищої освіти та молодих учених «Актуальні питання теорії та практики менеджменту в умовах сучасних викликів» (м. Київ, НУБіП України, 11 жовтня 2023 р.). Структура роботи. Бакалаврська кваліфікаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків та списку використаних джерел. Основний зміст викладено на 86 сторінках друкованого тексту, бакалаврська кваліфікаційна робота містить 16 таблиць i 12 рисунків. Список використаних джерел включає 63 найменувань.
Keywords: управління; підприємство; маркетингова діяльність; management; enterprise; marketing activities; unternehmen; marketingaktivitäten