Грошова оцінка збитків у результаті несанкціонованих рубок на основі даних дистанційного зондування землі - Касіянчук, Дмитро; Пилип’юк, Юліана; Боднарук, Ірина (ІФНТУНГ, 2025)
Представлено методику виявлення потенційних незаконних вирубок лісів на території Національного природного парку «Гуцульщина» шляхом аналізу супутникових знімків Sentinel-2 за 2021 та 2023 роки. Для виявлення змін у рослинному покриві застосовано спектральні індекси NBR, EVI та Forest Degradation Index (FDI), з використанням порогових значень: dNBR < -0,35, dEVI < -0,35, FDI (RBR) > 0,35. Встановлено, що за цей період потенційна площа вирубок становить 4,1 га, що відповідає приблизно 1600-2000 деревам. Оцінка втраченої біомаси складає 820 тонн, а прямі економічні збитки, за ринковою вартістю деревини (2023 р), оцінюються у понад 3,4 млн грн. Порівняння з офіційними даними прокуратури, де вказується на вирубку понад 1700 дерев і збитки на суму понад 257 млн грн, свідчить про істотну різницю між ринковими та екологічними втратами. Отримані результати підтверджують ефективність використання дистанційного зондування Землі для попереднього моніторингу лісокористування у природоохоронних зонах та підсилення доказової бази в розслідуваннях екологічних правопорушень.
Keywords: незаконні вирубки; дистанційне зондування Землі; спектральні індекси; illegal logging; Earth remote sensing; Sentinel-2; spectral indices