Розробка механізованого процесу вирощування вівса ФГ "Тікич" Київської області - Можчіль, Олександр Миколайович (My University, 2025)
Овес ‒ найважливіша зернова культура, що займає за сумою посівних площ п’яте місце у Світі після пшениці, рису, вівса та ячменю. Частка України у світовому виробництві вівса становить близько 3-5%. Основні площі посівів вівса розташовується в більш вологих і холодних районах країни [38]. Генетичний потенціал продуктивності вівса в теперішній час щеповністю не реалізований, однак, його сучасні сорти мають достатньо високий потенціал по продуктивність. В даний час ріст валової продукції рослинництва відбувається за рахунок підвищення врожайності сільськогосподарських культур при введенні в технологію їх обробітку різних прийомів, спрямованих на покращення умов росту рослин. Захист рослин від несприятливих погодних факторів, стимулювання їх росту і, як наслідок, збільшення врожайності та зменшення захворювання, у практиці сільського господарства останнього часу, все частіше здійснюється при використанні в технології обробітку рослин регуляторів росту та мінеральних добрив. На сьогоднішній день вивчено близько 5000 з’єднань хімічного, мікробного та рослинного походження, які мають регуляторною дією, але використовується у світовій практиці лише близько 10% від цього числа. Сучасні регулятори росту та мінеральні добрива розглядаються і як екологічно чистий, і економічно вигідний спосіб підвищення врожайності сільськогосподарських культур. Тому, розробка та оптимізація механізованого процесу вирощування вівса з використанням новітніх технічних засобів, мінеральних добрив та стимуляторів росту є вкрай необхідним і актуальним завданням.
Keywords: вирощування вівса; сорти вівса; вегетаційний період; удосконалення культиватора; oat cultivation; oat varieties; growing season; cultivator improvement