Роль Кернської групи у світовій аграрній дипломатії - Артамощенко, Ксенія Вадимівна (My University, 2025)
Магістерська кваліфікаційна робота присвячена дослідженню місця та ролі Кернської групи як міждержавного об’єднання у формуванні глобальної аграрної дипломатії. У роботі розкрито еволюцію групи від моменту її створення у 1986 році до сучасного етапу, визначено її внесок у переговорний процес Світової організації торгівлі, зокрема в контексті Угоди про сільське господарство. Проаналізовано політичні, економічні та інституційні механізми, через які Кернська група впливає на міжнародну аграрну політику, а також досліджено особливості її діяльності під час воєнних криз та глобальних продовольчих викликів. Окрему увагу приділено приєднанню України до групи у 2024 році та оцінці перспектив її участі у багатосторонніх торговельних переговорах. У роботі використано нормативно-правові акти, документи СОТ, матеріали ФАО, ОЕСР, Світового банку та офіційні звіти урядів держав – членів Кернської групи. Результати дослідження підтверджують, що Кернська група є дієвим інструментом аграрної дипломатії, який сприяє забезпеченню балансу між інтересами розвинених і країн, що розвиваються, та формує засади справедливої світової продовольчої системи. Магістерська кваліфікаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків та списку використаних джерел. Загальний обсяг – 104 сторінок, з них основного тексту – 72 сторінок. Список літератури займає 20 сторінки й містить 129 найменувань.
Keywords: аграрна дипломатія; Кернська група; Світова організація торгівлі; продовольча безпека; Україна; міжнародна торгівля; сталий розвиток; agricultural diplomacy; the Kern Group; the World Trade Organisation; food security; Ukraine; international trade; sustainable development