Управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства - Марченко, Вероніка Олександрівна (НУБіП України, 2025)
Структура кваліфікаційної магістерської роботи. Кваліфікаційна магістерська робота на тему «Управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства» викладена на 88 сторінках друкованого тексту, включає 16 таблиць і 7 рисунків. Робота складається зі вступу, трьох розділів і висновків. Для написання магістерської роботи використано 50 літературних джерел. Основний зміст роботи. Магістерська кваліфікаційна робота присвячена теоретико-методичному обґрунтуванню та практичним рекомендаціям щодо підвищення ефективності управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства ТОВ «СОКАР ЕНЕРДЖІ УКРАЇНА». В першому розділі магістерської кваліфікаційної роботи - «Теоретико-методичні аспекти управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства» узагальнено теоретичні підходи щодо трактування сутності «управління зовнішньоекономічною діяльністю», проаналізовано погляди науковців щодо теорії управління зовнішньоекономічною діяльністю та опрацьовані методичні підходи щодо оцінки ефективності управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства. У другому розділі - «Аналіз управління зовнішньоекономічною діяльністю ТОВ «СОКАР ЕНЕРДЖІ УКРАЇНА»» досліджена загальна організаційно-економічна характеристика підприємства ТОВ «СОКАР ЕНЕРДЖІ УКРАЇНА», проаналізовано стан управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства та проведена оцінка ефективності управління зовнішньоекономічною діяльністю ТОВ «СОКАР ЕНЕРДЖІ УКРАЇНА» . У третьому розділі - «Удосконалення управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства» визначені шляхи оптимізації організації управління експортно-імпортними операціями ТОВ «СОКАР ЕНЕРДЖІ УКРАЇНА», сформувані заходи щодо підвищення результативності зовнішньоекономічної діяльності підприємства та мінімізації ризиків, обґрунтовані стратегічні орієнтири розвитку ТОВ «СОКАР ЕНЕРДЖІ УКРАЇНА» та перспективи його виходу на нові міжнародні ринки. Мета кваліфікаційної магістерської роботи: обґрунтування теоретико-методичних аспектів та розробка практичних рекомендацій щодо удосконалення управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства. Для досягнення мети в магістерській роботі були визначені наступні завдання: - узагальнити теоретичні підходи до трактування сутності «управління зовнішньоекономічною діяльністю»; - систематизувати погляди науковців щодо теорії управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства; - опрацювати методичні підходи щодо оцінки ефективності управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства; - дослідити загальну організаційно-економічну характеристику ТОВ «СОКАР ЕНЕРДЖІ УКРАЇНА»; - провести аналіз управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства; - оцінити ефективність управління зовнішньоекономічною діяльністю ТОВ «СОКАР ЕНЕРДЖІ УКРАЇНА»; - визначити шляхи оптимізації організації управління експортно-імпортними операціями ТОВ «СОКАР ЕНЕРДЖІ УКРАЇНА»; - сформувати заходи щодо підвищення результативності зовнішньоекономічної діяльності підприємства та мінімізації ризиків; - обґрунтувати стратегічні орієнтири розвитку ТОВ «СОКАР ЕНЕРДЖІ УКРАЇНА» та перспективи його виходу на нові міжнародні ринки. Об’єктом дослідження є процес управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства. Предметом дослідження є теоретико-методичні та прикладні аспекти управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства.
Keywords: управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства; експортно-імпортні операції; підприємства енергетичної галузі; management of the enterprise's foreign economic activities; export-import operations; energy industry enterprises