Контроль чисельності домінантних шкідників кукурудзи на гібридах кукурудзи - Захарчук, Б. М. (НУБіП України, 2025)
Мета і завдання дослідження –уточнення структури ентомокомплексу кукурудзи, вивчення особливостей біології екології та поширення домінуючих видів комах фітофагів у регіоні досліджень а також обгрунтування заходів щодо обмеження їх чисельності. Уточнено вплив сівозміни, оптимальних строків сівби, обробітку ґрунту, своєчасного знищення бур’янів і рослинних решток на розмноження досліджених видів фітофагів. Так, зменшенню чисельності кукурудзяного стеблового метелика, оскільки личинки, що зимують у стеблах, гинуть унаслідок механічного руйнування або впливу низьких температур сприяли ентомофаги та корисні види хижих жужелиць. Своєчасне подрібнення та загортання післяжнивних решток також знижує чисельність шкідників, які розвиваються у стеблах і качанах. Уточнено окремі механізми стійкості гібридів кукурудзи до фітофагів і вказані окремі механізми стійкості Гібриди з міцними стеблами менш привабливі для личинок стеблового метелика, а ранньостиглі форми часто уникають періоду масового льоту шкідників, що дає змогу зменшити потребу у хімічних обробках.
Keywords: структура ентомокомплексу кукурудзи; інтегрований захист кукурудзи; виявлення та облік шкідників кукурудзи; structure of the corn entomocomplex; integrated corn protection; detection and accounting of corn pests