Нормативна грошова оцінка земельних ділянок сільськогосподарського призначення кадастрового кварталу 3224982000:01:004 - Югас, Вікторія Володимирівна (НУБіП України, 2025)
Актуальність нормативно грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення зумовлена економічним, екологічним, соціальним та правовим аспектами. Вона є основою для визначення розмірів земельного податку, орендної плати, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок відповідно до чинного закону. Правильна оцінка земель сприяє раціональному використанню земельних ресурсів та збереженню потенціалу родючості сільськогосподарських угідь. Відповідність закону усіх етапів нормативно грошової оцінки сприяє формуванню державної політики у сфері земельних відносин. Мета роботи полягає у визначенні нормативно грошової оцінки окремих земельних ділянок в досліджуваному кварталі із кадастровим номером 3224982000:01:004. Завдання роботи становлять: - обґрунтування теоретичних засад оцінки земельних ділянок, - аналіз нормативно-методичного забезпечення оцінки земель, - дослідження соціально-економічних та природно-кліматичних особливостей оцінюваної території, - визначення нормативно грошової оцінки. Об’єктом дослідження виступає масив земельних ділянок сільськогосподарського призначення у межах території Кожанської селищної територіальної громади Фастівського району Київської області. Предметом дослідження є теоретико-методичні аспекти оцінки земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Під час виконання роботи використано методи: системного аналізу – при аналізі методологічних підходів нормативної грошової оцінки земель; оцінки – при проведенні розрахунків нормативної оцінки; формалізації – для структурування отриманих даних у вигляді таблиць; графічний – для унаочнення отриманих результатів. Отримані результати роботи можуть бути використані під час визначення значення мінімального податкового навантаження, розміру орендної плати, для розробки показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель, проведенні інвентаризації масиву земель сільськогосподарського призначення. Робота складається зі вступу, 3 розділів, до яких увійшло 10 підрозділів, висновку та 7 додатків. Обсяг кваліфікаційної роботи становить 50 сторінку. Кількість таблиць - 12. Використаних літературних джерел 32.
Keywords: оцінювання земельних ділянок; Кожанська територіальна громада; об’єкти оцінки земель; цільове призначення земельної ділянки; valuation of land plots; Kozhanska territorial community; objects of land valuation; purpose of the land plot