Педагогічне забезпечення інформаційно-освітнього середовища засобами мережевих та мультимедійних технологій - Черниш, Сергій Петрович (My University, 2024)
Актуальність дослідження. Глобальні процеси, що відбуваються у різних галузях діяльності, з переконливістю свідчать про те, що в останні десятиліття людство вступило в нову епоху — епоху інформаційного суспільства. Перехід до інформаційного суспільства означає, що визначальним чинником у суспільному розвиткові стає напрямок використання мережевих і мультимедіа технологій. Саме їх розвиток визначає особливості змін, що відбуваються практично у всіх сферах життя людини. Однією з найбільш суттєвих характеристик цього процесу є його глобальний характер – інформаційні потоки проникають у всі сфери діяльності, у тому числі до освітніх установ. У результаті починають формуватися нові, характерні для інформаційного суспільства напрями — інтерактивний обмін інформацією через мережу та створення ресурсного освітнього середовища. Ресурсне середовище, що оточує людину в процесі її знаходження в телекомунікаційних системах, визначає зміст та результати його зміни [12]. Зміни мають гуманістичний, суб’єктно-значущий характер за умови включення людини в продуктивну творчу діяльність. Соціально-філософські основи процесу інформатизації включають три діалектично взаємопов’язані компоненти: медіатизацію (що виступає посередником), комп’ютеризацію та інтелектуалізацію. Фахівці в галузі інформатизації освіти зазначають, що цей процес істотно впливає на розвиток системи освіти, ставить нові цілі та завдання, змінює вимоги до підсумкової грамотності та компетентності учнів та студентів. Нинішній стан розвитку галузі педагогічного знання відрізняється крайнім ступенем суперечливості. З одного боку, накопичено величезну масу педагогічних відомостей як теоретико-методологічного, так і прикладного характеру, що стосується практично всіх сторін та сфер педагогічної діяльності; з іншого боку, ця маса ризикує стати критичною внаслідок неможливості її продуктивного використання через різнорідність (аж до взаємовиключення) багатьох педагогічних ідей, положень, концепцій, категорій, термінів, технологій, процедур та методик. Однак саме ця парадоксальна ситуація, яка свідчить про кризу сучасної освіти, може призвести до розробки нової стратегії оновлення, нових орієнтирів розвитку освіти [14]. Однак педагогічна складова інформаційних та комунікаційних процесів в освіті все ще недостатньо досліджена. У зв’язку з цим зазначаємо, що основна проблема дослідження обумовлена необхідністю правильно та ефективно організувати роботу студентів ЗВО з використання мережевих та мультимедіа технологій в освітньому процесі. Таким чином, досі залишається актуальною проблема пошуку нових підходів до навчання майбутніх педагогів, які забезпечують розвиток комунікативних, творчих та професійних навичок учнів на основі потенційної багатоваріантності змісту та організації освітнього процесу, а також підвищення рівня професійних якостей педагогів не лише у галузі знань свого; предмета, а й у використанні інформаційних технологій у професійній діяльності, обумовленої потребами сфери освіти, за умов її інформатизації та модернізації. Проблемою використання інформаційно-освітнього середовища для забезпечення освітнього процесу займалися: Н. Бахмат, Р. Гуревич, О. Соколюк, М. Коваль, Л. Коношевський, М. Кусій, С. Шаров, Т. Шарова тощо. Важливість і актуальність проблеми у сфері вищої педагогічної освіти визначили тему дослідження: «Педагогічне забезпечення інформаційно-освітнього середовища засобами мережевих та мультимедійних технологій». Об’єктом дослідження є процес створення інформаційно-освітнього середовища. Предметом дослідження є педагогічні умови (зміст, форми, технологія) формування інформаційно-освітнього середовища у ЗВО засобами мережевих та мультимедіа технологій. Мета дослідження полягає в теоретичному обґрунтуванні та розробці шляхів педагогічного забезпечення інформаційно-освітнього середовища засобами мережевих та мультимедіа технологій та її реалізації в освітній діяльності ЗВО. Організація та методи дослідження. Для вирішення завдань дослідження використовувалися такі методи: теоретичний (аналіз наукової літератури з психолого-педагогічних, інформаційних, методичних та спеціальних аспектів, що стосуються галузі дослідження; аналіз документів та літературних джерел); праксиметричний (аналіз узагальненого та власного педагогічного досвіду викладання інформатики у ЗВО); метод емпіричного рівня (експериментальна робота зі створення та апробації інформаційного комплексу у процесі навчання у вигляді локального освітнього веб-сайту для навчальної діяльності студентів, які вивчають інформатику, педагогічний експеримент із подальшою обробкою результатів). Мета дослідження зумовив виділення наступних завдань, що стоять перед автором дослідження: 1. Проаналізувати педагогічні та технологічні особливості використання мережевих та мультимедіа технологій у процесі навчання студентів у ЗВО. 2. Визначити структуру та зміст педагогічного забезпечення інформаційно-освітнього середовища засобами мережевих та мультимедіа технологій. 3. Розробити та впровадити у процес навчання локальний освітній веб-сайт з використанням мультимедіа технологій, що підвищують мотивацію навчання, інтерес до предмета. 4. Провести експериментальне дослідження інформаційно-освітнього середовища засобами мережевих та мультимедійних технологій у ЗВО. Теоретична значущість дослідження полягає у визначенні концептуальних засад та обґрунтуванні технологічних підходів до розробки шляхів педагогічного забезпечення інформаційно-освітнього середовища засобами мережевих та мультимедіа технологій та педагогічних умов реалізації її положень у різних формах навчальних занять у процесі навчання. Практична значущість дослідження: розроблені шляхи, засоби та технологія створення локального освітнього веб-сайту із застосуванням мережевих та мультимедіа технологій; розроблено методичні рекомендації щодо формування інформаційної готовності до використання мережевих та мультимедіа технологій. Структура магістерської роботи: робота складається із вступу, двох розділів, висновків, списку джерел та додатків.
Keywords: освітній процес; інформаційні технології; модернізація; educational process; information technology; modernization