Удосконалення технологічного процесу виробництва молока в СФГ “Урожай” Роменського району Сумської області - Зікратий, Іван Олександрович (My University, 2025)
Бакалаврська кваліфікаційна робота на тему «Удосконалення технологічного процесу виробництва молока в СФГ “Урожай” Роменського району Сумської області», складається з 4 розділів, викладена на 54 сторінках, містить 11 таблиць, 8 рисунків, 19 формул та список використаних джерел з 37 позицій. У роботі досліджено сучасний стан молочної галузі в Україні та обґрунтовано напрями удосконалення технологічного процесу виробництва молока на прикладі СФГ “Урожай” Роменського району Сумської області. Проведено аналіз зоотехнічної документації, оцінено поголів’я, рівень продуктивності тварин, систему годівлі, утримання, відтворення, а також економічні показники господарства. У результаті досліджень запропоновано низку заходів для підвищення ефективності виробництва, серед яких: зменшення віку першого осіменіння, підвищення надоїв на фуражну корову, зниження рівня вибракування, покращення збереження молодняка, удосконалення годівлі та селекційної роботи. Актуальність теми зумовлена необхідністю підвищення рентабельності молочного скотарства в умовах зростаючої конкуренції та нестабільної економічної ситуації в аграрному секторі. Метою роботи було проаналізувати чинні технології та розробити практичні рекомендації щодо їх удосконалення в конкретному господарстві. Завданням стали вивчення літератури, аналіз виробничих показників, виявлення проблемних ділянок і розробка технологічної моделі з прогнозом ефективності. Результати роботи можуть бути використані в практичній діяльності молочних господарств для покращення продуктивності та економічної ефективності.

The bachelor’s qualification work on the topic «Improvement of the technological process of milk production in the private farm ”Urozhay", Romny district, Sumy region», consists of 4 chapters, is set out on 54 pages, contains 11 tables, 8 figures, 19 formulas and a list of references of 37 items. The paper investigates the current state of the dairy industry in Ukraine and substantiates the directions of improvement of the technological process of milk production on the example of the Urozhay farm in Romny district of Sumy region. The analysis of zootechnical documentation was carried out, the livestock, the level of animal productivity, the system of feeding, housing, reproduction, as well as the economic indicators of the farm were evaluated. As a result of the research, a number of measures have been proposed to improve production efficiency, including: reducing the age of first insemination, increasing milk yield per fodder cow, reducing culling rates, improving the safety of young animals, improving feeding and breeding. The relevance of the topic is due to the need to increase the profitability of dairy farming in the face of growing competition and an unstable economic situation in the agricultural sector. The aim of the work was to analyze existing technologies and develop practical recommendations for their improvement in a particular farm. The task was to study the literature, analyze production indicators, identify problem areas, and develop a technological model with a forecast of efficiency. The results of the work can be used in the practical activities of dairy farms to improve productivity and economic efficiency.
Keywords: технологічний процес; виробництво молока; молочна галузь; отелення; technological process; milk production; dairy industry; calving