Лісівничо-таксаційна оцінка енергетичного потенціалу лісів Київського Полісся та його стале використання - Шевчук, Олександр Васильович (НУБіП України, 2020)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільсько господарських наук зі спеціальності 06.03.02 «Лісовпорядкування та лісова таксація». Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ, 2020. Дисертацію присвячено дослідженню біопродуктивності та енергетичного потенціалу лісів Київського Полісся, що дозволить комплексно оцінити процеси накопичення енергії у лісових екосистемах регіону та розробити нормативно-інформаційне забезпечення використання їх еколого енергетичного потенціалу на засадах економічної сталості та екологічної збалансованості. Здійснено аналіз лісівничо-таксаційної структури деревостанів панівних деревних видів Київського Полісся та Відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України «Боярська лісова дослідна станція» як пілотного об’єкта. Закладено тимчасові пробні площі для оцінки компонентів біотичної продуктивності та енергетичного потенціалу деревостанів основних лісотвірних видів. Проведено статистичний аналіз показників компонентів фітомаси та енергетичного потенціалу деревостанів. Встановлено, що таксаційну основудля оцінювання енергетичного потенціалу деревної біомаси лісів становитьїхня видова та вікова структури. Досліджено параметри середньої питомої енергоємності різних деревних видів та компонентів фітомаси, які вказують на значну їх диференціацію. Оцінено загальні обсяги енергії, акумульованої у рослинній біомасі лісів Київського Полісся. Встановлено різницю у трендах щільності енергії та їх зміни для фітомаси й мортмаси лісів регіону.Здійснено оцінку п’яти типів енергетичного потенціалу деревостанів (теоретично можливий, технічно доступний, екологічно безпечний, економічно доцільний та соціально зумовлений) у межах складових (дров’яна стовбурова деревина, лісові деревні відходи та лісопромислові деревні відходи). Для оцінки і прийняття обґрунтованих рішень щодо сталого використання деревної біомаси лісів для енергетичних цілей у межах Відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природо користування України «Боярська лісова дослідна станція» апробовано програмний продукт «Лісовпорядник».
Thesis for the degree of Candidate of Agricultural Sciences in specialty 06.03.02 «Forest Inventory and Forest Mensuration». National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Kyiv, 2020. The thesis is devoted to the research of energy productivity and energy potential of the forests of Kyiv Polissia, which will allow to evaluate complex processes of energy accumulation in the forest ecosystems of the region and to develop information tools to ensure the use of their ecological and energy potential on the basis of economic sustainability and environmental balance. The analysis of silvicultural and biometric structure of stands composed of the dominant tree species of Kyiv Polissia and of Boyarka Forest Research Station of National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine as a pilot object. Temporary sample plots have been established to evaluate the components of biotic productivity and energy potential of stands of the main forest-forming tree species. The statistical analysis of indicators of live biomass components and energy al basis for assessing the energy potential of forests’ wood biomass is their species and age structure. The parameters of the mean specific energy content have been investigated for different tree species and live biomass components indicating their major differentiation. The total amount of energy accumulated in the vegetal biomass of forests in Kyiv Polissia has been assessed. The differences in energy density trends and their changes for live biomass and dead organic matter of the region's forests have been established. Five types of energy potential of stands have been assessed (theoretically possible, technically accessible, environmentally safe, economically profitable and socially conditioned) by their constituents (stem firewood, primary forest residues and secondary forest residues). To assess and make informed decisions regarding the sustainable use of wood biomass for energy purposes within the Separated subdivision of National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine «Boyarka Forestry Research Station», the «Forest Inventory Engineer» software has been approbated.
Keywords: деревостан; таксаційна характеристика; фітомаса; мортмаса; енергетичний потенціал; стале використання; статистичний аналіз; Київське Полісся; tree stand; mensurational characteristic; wood biomass; live biomass