Створення UGC-контенту в соціальних мережах - Овсієнко, Валерія Юріївна (My University, 2025)
Актуальність теми: UGC-контент в соціальних мережах набув вагомого значення як один із провідних чинників, що впливає на споживчу поведінку та формування брендів. Завдяки своїй автентичності, UGC сприяє зміцненню довіри аудиторії, що є надзвичайно важливим у сучасному маркетинговому середовищі. Споживачі виявляють більшу довіру до контенту, що створюється звичайними користувачами, ніж до традиційних рекламних форматів, що свідчить про високу ефективність цього підходу. В У країні UGC широко застосовується в кампаніях, особливо в таких соціальних мережах, як Instagram, Facebook, TikTok. Ці платформи перетворилися не лише на простори для комунікації, але й на ключові інструменти популяризації товарів та послуг через відеоролики, фотографії, відгуки й рекомендації користувачів. Однак, попри зростаючий інтерес до UGC , залишається нагальна потреба у дослідженні його впливу на побудову брендів та розвиток соціальних мереж. Актуальними є також питання стимулювання користувачів до створення якісного контенту та оптимізації цього процесу. Важливість цієї теми спричиняє необхідністю швидної адаптації до сучасної цифрової доби, коли бренди мають реагувати на динамічні зміни у вподобаннях цільової аудиторії. Розробка ефективних стратегій взаємодії з користувачами, зокрема заохочення до створення контенту, є критично важливою для довгострокового успіху брендів. Значущим завданням є також аналіз підходів до роботи з різними сегментами аудиторії, адже кожна група споживачів має унікальні потреби і вимагає індивідуалізованих комунікаційних рішень. Крім того, UGC сприяє зміцненню цифрової культури та стимулює розвиток цифрової економіки. Практики використання користувацького контенту не лише сприяє популяризації товарів на послуг, але й поглиблюють інтеракцію між брендами та їхньою аудиторією. Таким чином, дослідження цієї теми має суттєве значення не лише з погляду медіакомунікацій , але й для розуміння її ролі у формуванні нових тендецій в умовах трансформації медіапросторі. Мета дослідження: проаналізувати особливості створення UGC-контенту в соціальних мережах, оцінити роль у сучасному медіапросторі. Об’єкт дослідження: UGC-контент в соціальних мережах. Предмет дослідження: створення UGC-контенту в соціальних мережах. Методи дослідження: Метод аналізу – аналіз типів користувацького контенту (відгуки, коментарі, фото, відео, меми, блоги тощо). Вивчення основних платформ, на яких активно поширюється користувацький контент (Instagram, TikTok, YouTube, Facebook). Вивчення механізмів, що мотивують користувачів до створення контенту . Метод класифікації – групування користувацького контенту за форматом (текстовий, графічний, відео, інтерактивний). Вивчення конкретних аспектів (емоційність, автентичність) без урахування інших характеристик. Спостереження (моніторинг) – відстеження змін у популярності трендів користувацького контенту в соціальних мережах. Моніторинг залученості аудиторії до користувацького контенту (наприклад, який формат контенту дозволяв не лише підвищити залученість, а й зробити матеріал максимально реальним). Метод порівняння – порівяння впливу контенту на соціальні мережі та бренди. Експериментальні методи – створенняи власного користувацького контенту і вивченняи факторів, що впливають на його поширення. Тестування різних форматів користувацького контенту (короткі відео, огляди) та оцінка ефективності. Практичне значення: Результати цього дослідження можуть бути корисними для SMM-спеціалістів, журналістів, блогерів та маркетологів, які працюють із соціальними мережами. Дослідження дозволяє краще зрозуміти механізми створення та поширення UGC-контенту, що сприяє залученню аудиторії, підвищенню лояльності до бренду або медіаплатформи, а також формуванню ефективних комунікаційних стратегій. Розроблені рекомендації можуть бути використані компаніями для стимулювання створення користувацького контенту, що дозволяє зменшити витрати на маркетинг та підвищити рівень взаємодії з підписниками. Також результати дослідження можуть стати основою для подальших наукових робіт у сфері цифрових комунікацій та контент-маркетингу. Апробація: відбулася на IV Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих науковців «Сучасні тенденції в медіагалузі» 5 травня 2025 року. Структура роботи: Дипломний проєкт складається зі вступу, двох розділів, висновків, та списку літератури. Обсяг роботи - 35 с. Додаток: медіапродукт «Cтворення UGC-контенту в соціальних мережах» . ( папка на CD - Овсієнко_ІП).
Keywords: UGC-контент; соціальна мережа; відеоконтент; етапи створення; цільова аудиторія; UGC content; social network; video content; stages of creation; target audience