Стан і перспективи вертикального озеленення Шевченківського району м. Києва - Кравчина, Крістіна Сергіївна (НУБіП України, 2025)
Магістерська кваліфікаційна робота включає: вступ, чотири розділи, висновки, 48 рисунків, 1 додаток, список використаних джерел із 56 найменувань. Робота надрукована на 88 сторінках. Досліджено сучасний стан вертикального озеленення у Шевченківському районі м. Києва та визначено перспективи його подальшого розвитку в умовах щільної міської забудови. Проведено аналіз урбоекологічних умов району, історико-архітектурних особливостей території та чинників, що впливають на можливості формування систем вертикального озеленення. Виконано пошук літературних джерел та інтернет-ресурсів щодо тенденцій вертикального озеленення, біологічних і екологічних властивостей ліан, їх декоративного потенціалу та придатності до міського середовища. У першому розділі виявлено сучасні світові та європейські методи вертикального озеленення, визначено їхні екологічні, естетичні та енергозберігаючі переваги, а також окреслено перспективні напрями застосування таких систем у містах. У другому розділі проаналізовано характеристику об’єкту дослідження: природні умови, планувальну структуру, історичний розвиток, систему озеленення та рівень забезпеченості зеленими насадженнями. Визначено вплив щільної забудови, транспортного навантаження та обмеженості вільних територій на формування зеленої інфраструктури району. У третьому розділі на основі натурних обстежень встановлено фактичний стан вертикального озеленення: види існуючих насаджень, типи посадок, конструкції опор, умови зростання та рівень догляду. Виявлено обмежений видовий склад ліан і переважання спонтанного озеленення на фасадах, огорожах і занедбаних ділянках. У четвертому розділі запропоновано перспективний асортимент витких рослин для застосування у dертикальному озелененні району, визначено сучасні системи опор і кріплень, а також розроблено проектні пропозиції щодо озеленення різних типів міських об’єктів з метою підвищення екологічної стійкості та візуальної привабливості міського середовища. Результати дослідження спрямовані на вдосконалення зеленої інфраструктури району шляхом інтеграції вертикального озеленення як ефективного природоорієнтованого рішення, здатного покращити мікроклімат, зменшити наслідки урбанізації та підвищити естетичну цінність міського простору.
Keywords: вертикальне озеленення; міське середовище; екологічна стійкість; зелені насадження; vertical landscaping; urban environment; environmental sustainability; green plantations