Програмне забезпечення для інформаційної системи сервісного центру з гарантійного ремонту велосипедів - Шкарбун, Максим Дмитрович (НУБіП України, 2025)
Обслуговування та ремонт велосипедів стрімко розвивається на тлі зростання популярності екологічного та активного способу життя. Щороку кількість велосипедистів зростає, що зумовлює підвищення попиту на якісний та своєчасний сервіс. Особливу роль у цій сфері відіграє гарантійне обслуговування, адже клієнти очікують не лише професійного ремонту, а й прозорого та зручного процесу взаємодії із сервісним центром. В умовах зростаючої конкуренції та зростання вимог споживачів підприємства у сфері ремонту велосипедів мають впроваджувати сучасні інформаційні технології. Це дозволяє підвищити рівень обслуговування, оптимізувати внутрішні процеси, зменшити витрати, мінімізувати ймовірність помилок та прискорити обробку замовлень. Автоматизація діяльності сервісного центру з ремонту велосипедів є ефективним інструментом для досягнення зазначених цілей. Запровадження інформаційної системи управління дає змогу організувати чіткий облік замовлень, контролювати хід виконання робіт, вести базу даних запчастин, координувати роботу персоналу та забезпечити зручний електронний зв’язок із клієнтами. Метою цієї бакалаврської кваліфікаційної роботи є розробка програмного забезпечення для інформаційної системи сервісного центру, що спеціалізується на гарантійному ремонті велосипедів. Проєкт передбачає створення веб-додатку з підтримкою ролей: Клієнт, Менеджер, Механік та Директор. Кожна роль передбачає певний набір функцій: ● Клієнт має можливість зареєструватися, подати заявку на ремонт, відстежувати її статус та переглядати історію звернень. ● Менеджер відповідає за прийом заявок, комунікацію з клієнтами та розподіл завдань між механіками. ● Механік виконує призначені йому ремонти, оновлює статуси заявок та фіксує використані деталі. ● Директор (адміністратор системи) здійснює управління обліковими записами працівників, аналізує ефективність роботи сервісу та має доступ до повної статистики. Інформаційна система повинна забезпечувати швидкий і надійний доступ до даних, автоматизувати процеси подання та обробки заявок, контролю виконання завдань, облік запчастин. Особлива увага приділяється гарантійним зобов’язанням: система фіксуватиме, за якою заявкою і коли проводився ремонт, з можливістю відслідкувати повторні звернення. Для досягнення поставленої мети необхідно реалізувати такі завдання: ● Дослідити предметну область та сформувати вимоги до системи; ● Проаналізувати існуючі рішення та виявити їх обмеження; ● Визначити функціональні й нефункціональні вимоги до програмного забезпечення; ● Створити UML-діаграми для опису структури та логіки системи; ● Розробити архітектуру майбутнього програмного продукту; ● Спроєктувати базу даних та реалізувати її засобами SQL-сервера; ● Створити веб-інтерфейс з урахуванням ролей та прав доступу; ● Налагодити взаємодію між клієнтською частиною та сервером; ● Провести тестування розробленої системи та оцінити її ефективність. У результаті буде створено інформаційну систему, що дозволить автоматизувати ключові процеси сервісного центру. Таке рішення покращить комунікацію з клієнтами, підвищить точність обліку, забезпечить прозорість і допоможе підприємству зміцнити свої конкурентні позиції на ринку.
Keywords: ремонт велосипедів; якісний сервіс; інформаційні технології; програмне забезпечення; bicycle repair; quality service; information technology; software