Програмне забезпечення для аналізу даних користувачів в онлайн-бібліотеці - Грегуль, Володимир Валентинович (НУБіП України, 2025)
В епоху глобальної цифровізації електронні бібліотеки стали невід’ємною складовою інформаційного простору, забезпечуючи доступ до знань та культурної спадщини. З огляду на постійне збільшення аудиторії цих ресурсів, диверсифікацію користувацьких запитів та підвищені стандарти обслуговування, виникає нагальна потреба в удосконаленні механізмів керування цифровими бібліотечними фондами та веб сайтами. Зокрема, нагального значення набуває розробка спеціалізованих програмних рішень для моніторингу та аналізу читацької активності. Такі інструменти дають змогу не тільки зібрати дані про користувацьку поведінку, але й використовувати їх для стратегічного планування розвитку контенту, вдосконалення інтерфейсу та створення персоналізованих сервісів на основі проаналізованих вихідних даних. Вибрана тематика дипломного дослідження обумовлена гострою необхідністю автоматизувати аналітичні процеси в онлайн-бібліотеках. В умовах швидкого зростання інформаційних потоків, традиційні методи опрацювання даних втрачають ефективність, що породжує запит на інноваційні технологічні рішення для збирання, опрацювання, узагальнення та візуалізації статистичних показників та даних. Впровадження таких систем не лише підвищує достовірність аналітичних висновків, але й забезпечує оперативне коригування контенту відповідно до змін читацьких уподобань, дозволяє розробникам оптимізувати структури електронних ресурсів та підвищити якость обслуговування користувачів онлайн бібліотек. Крім того, подібні аналітичні інструменти сприяють обґрунтуванню довгострокових стратегій щодо модернізації контентної політики та технічної інфраструктури цифрових бібліотек. Головне завдання дипломної роботи полягає у створенні веб-орієнтованого аналітичного застосунку, який надає бібліотечному аналітику інструментарій для безпосередньої роботи з користувацькими даними: їх імпорту, автоматизованого аналізу активності, генерування аналітичних звітів, представлення результатів у зручному форматі та експорт звітів. Функціональність розробленої системи охоплює: відстеження статистичних показників, виявлення пріоритетних літературних жанрів і авторів, розрахунок тривалості користувацьких сесій, профілювання аудиторії, а також графічне відображення виявлених трендів і кореляцій. Для втілення проєкту застосовано комплекс сучасних технологічних рішень: серверну частину реалізовано мовою Python із використанням високорівневої бібліотеки FastAPI, система управління даними базується на PostgreSQL, а обробка інформації здійснюється за допомогою бібліотек Pandas, SQLAlchemy та Pydantic. Інтерфейсну частину ПЗ розроблено на основі React.js із застосуванням збірника Vite.
Keywords: цифрові бібліотечні фонди; веб-застосунок; інноваційні технології; онлайн-бібліотека; digital library collections; web application; innovative technologies; online library