Оцінка екологічного стану озеро Біле (с. Рогозів Бориспільський р-н) - Сердюк, Євгеній Володимирович (My University, 2025)
Бакалаврська кваліфікаційна робота виконана на 47 сторінках, містить 9 рисунків, 9 таблиць та 48 використаних джерел посилань. Мета роботи – оцінити екологічний стан озера Біле на основі фізико-хімічних показників води та біотестування, визначити рівень фітотоксичності та розробити рекомендації щодо покращення якості води. Об’єкт дослідження – озеро Біле як локальний водний об’єкт, що зазнає впливу зовнішніх екологічних та антропогенних факторів. Методи дослідження. У дипломній роботі використано методи лабораторного аналізу води (визначення температури, pH, вмісту кисню, мінералізації, жорсткості, амонійного азоту), біотестування із застосуванням пророщування насіння тест-культур (ріпак ярий, соя), а також порівняльний аналіз із нормативними значеннями. Дослідженно, що у воді оз. Біле наявне перевищення нормативів за показниками забарвленості, каламутності, рН, вмісту хлоридів, наявний високий рівень біохімічного споживання кисню. Це свідчить про значне органічне та хімічне навантаження, ймовірно пов’язане з надходженням господарсько-побутових стоків із села та/або несанкціонованими скидами стічних вод. Встановлено, що за індексом забруднення поверхневих вод вода відноситься до ІІІ класу якості. Тут дуже високий антропогенне навантаження, а стійкість еккосистеми знаходиться на межі. Оцінювання фітоксичного ефекту води з оз. Біле з використанням аліум-тесту показав високу фітотоксичність озерної води (індекс фітотоксичності 78,6%). Використанням біотест-об’єкту cалату (Lactuca sativa) засвідчує те, що дана культура є менш чутливою до якості води. Індекс фітотоксичності склав 24,4%, що відповідає середньому рівню токсичності. Екосистема озера Біле Бориспільського району Київської області знаходиться під посиленим антропогенним тиском та деградує. Вона знаходиться на межі стійкості. Потрібно провести заходи з очищення озера, здійснити аерацію водойми для додаткового окислення органічних речовин, облаштувати берегову зону з дотриманням нормативів прибережної захисної і водохоронної зони, заборонити скидання побутових і поверхневих стоків, та здійснити екологічну просвіту населення щодо дбайливого ставлення до водойми.
Keywords: озеро Біле; водні ресурси; екологічний стан; біотестування; фітотоксичність; фізико-хімічний аналіз; забруднення; охорона природи; Lake Bile; water resources; ecological status; biotesting; phytotoxicity; physicochemical analysis; pollution; nature conservation