Відтворні якості свиноматок різних генотипів - Онищенко, М. О. (My University, 2024)
Мета роботи – дослідити та проаналізувати особливості відтворювальної здатності свиноматок французької селекції великої білої та ландрас при чистопородному розведенні. У зв’язку з цим були поставлені наступні завдання: дослідити рівень продуктивності свиноматок за відтворною здатністю; порівняти репродуктивні характеристики свиноматок порід ландрас і великої білої французької. У сучасних умовах залишається актуальною роль свинарства як найбільш ранньої галузі тваринництва у вирішенні продовольчої проблеми. Протягом кількох десятиліть практично в усіх країнах Європи і навіть світу, які займаються свинарством, спостерігається постійна тенденція до збільшення питомої ваги виробництва свинини в комплексах і фермах промислового типу, тоді як у традиційних господарствах вона постійно знижується, особливо присадибні ділянки. Щодо України, то зараз вона має достатній племінно-генетичний потенціал у свинарстві. Господарства різних розмірів і форм власності вирощують більше десяти місцевих і іноземних сортів і спеціалізованих типів і ліній, створених на основі внутрішньопородного і схрещування. Найважливішим завданням сільськогосподарського виробництва залишається забезпечення населення України продуктами харчування, особливо тваринного походження, в достатній кількості. Відомо, що проблему виробництва необхідної кількості м’яса можна вирішити лише інтенсивним веденням тваринницької галузі, особливо свинарства, в усіх категоріях господарств. 23].Підвищення продуктивності свиней є одним із напрямів. вирішальними чинниками відродження та інтенсифікації свинарства. Покращення репродуктивних властивостей свиней є одним із найскладніших і важливих завдань племінної справи.
Keywords: свинарство; свиноматки; відтворення свиней; pig farming; sows; pig reproduction