Обґрунтування конструкції пруткового конвеєра з канатним тяговим органом - Гончар, Владислав (НУБіП України, 2025)
Підвищення надійності конструкцій транспортних механізмів та інших вузлів, зниження металоємності, підвищення ефективності роботи та розширення функціонально-технічних можливостей є ключовими напрямками вдосконалення існуючих та створення нових машин для переробки цукрових буряків. Практичний досвід експлуатації бурякозбиральних комбайнів підтверджує, що близько 30% усіх несправностей посідає пруткові транспортери. Конвеєрні стрічки деяких машин іноді не досягають свого сезонного терміну служби та підлягають ремонту чи заміні у процесі експлуатації. Це призводить до збільшення витрат на відновлення працездатності машин, зниження продуктивності підприємств та невиправданих втрат продукції. Існуючі теоретичні та експериментальні дослідження пруткових конвеєрів документують їх конструктивні параметри, продуктивність, пошкодження коренеплодів картоплі та ефективність поділу. При цьому достатньо уваги приділялося дослідженню поточних динамічних навантажень, їх тимчасових змін і впливу на елементи приводу конвеєрної стрічки, робочу стрічку і кореневу пошкодженість. Під час перерв у роботі тягові та приводні елементи зазнають динамічних навантажень. Найбільші динамічні навантаження виникають у момент початку руху конвеєрної стрічки, при досягненні нею робочої швидкості, а також при зупинці або заклинюванні. Ці навантаження є небажаним явищем і роблять значний внесок у знос конвеєрної стрічки та приводних елементів, а також можуть стати причиною пошкодження коренеплодів при взаємодії з робочими елементами конвеєрної стрічки. Вивчення динамічних процесів під час роботи стрічкових конвеєрів є актуальним завданням. Рішення дозволяє оцінювати динамічні навантаження, що діють на конвеєрну стрічку та елементи трансмісії під час перехідних процесів, а також модернізувати існуючі конструкції та розробляти нові, що забезпечують високу продуктивність бурякозбиральних комбайнів. Підвищення надійності конструкцій транспортних механізмів та інших вузлів, зниження металоємності, підвищення ефективності роботи та розширення функціонально-технічних можливостей є ключовими напрямками вдосконалення існуючих та створення нових машин для переробки цукрових буряків. Існуючі теоретичні та експериментальні дослідження пруткових конвеєрів документують їх конструктивні параметри, продуктивність, пошкодження коренеплодів картоплі та ефективність поділу. При цьому достатньо уваги приділялося дослідженню поточних динамічних навантажень, їх тимчасових змін і впливу на елементи приводу конвеєрної стрічки, робочу стрічку і кореневу пошкодженість. Під час перерв у роботі тягові та приводні елементи зазнають динамічних навантажень. Найбільші динамічні навантаження виникають у момент початку руху конвеєрної стрічки, при досягненні нею робочої швидкості, а також при зупинці або заклиниванні рейки. Ці навантаження є небажаним явищем і роблять значний внесок у знос конвеєрної стрічки та приводних елементів, а також можуть стати причиною пошкодження коренеплодів при взаємодії з робочими елементами конвеєрної стрічки. Актуальність досліджень Завдання, вирішення якого дозволяє оцінити динамічні навантаження, що діють на стрічку транспортера та елементи кінематичного ланцюга при перехідних процесах і на цій основі модернізувати існуючі та розробляти нові конструкції, що забезпечують високу продуктивність бурякозбиральних комбайнів. Удосконалення існуючих та розробка нових машин для переробки буряків є пріоритетними напрямками у вдосконаленні існуючих та розробці нових машин для переробки буряків. До них відносяться підвищення надійності конструкцій транспортних механізмів та інших вузлів, зниження металоємності, підвищення ефективності експлуатації, розширення функціональних та технічних можливостей. Існуючі теоретичні та експериментальні дослідження пруткових конвеєрів документують їх конструктивні параметри, продуктивність, пошкодження коренеплодів картоплі та ефективність поділу. При цьому достатня увага приділялася вивченню поточних динамічних навантажень, характеру їх зміни у часі та впливу на елементи приводу конвеєрної стрічки, робочу стрічку та пошкодження. Обєкт досліджень – тяговий орган пруткового конвеєра. Предмет досліджень – обґрунтування конструкції канатно-ланцюгового тягового органа пруткового конвеєра.
Keywords: бурякозбиральний комбайн; конструкція пруткового конвеєра; бурякозбиральний комбайн; канатний тяговий орган; надійність конструкцій транспортних механізмів; design of a bar conveyor; beet harvester; rope traction body; reliability of transport mechanisms