Практичні основи здійснення землеустрою при встановленні (зміні) меж населених пунктів (на прикладі села Горбовичі Дмитрівської сільської територіальної громади) - Андруша, Ярослав Володимирович (НУБіП України, 2025)
Сучасний розвиток територіальних громад в Україні неможливий без ефективного управління земельними ресурсами. Однією з ключових складових цього процесу є встановлення і зміна меж населених пунктів, що забезпечує правову захищеність території, сприяє раціональному землекористуванню та створює основу для соціально-економічного розвитку громад. Особливої актуальності ця тема набуває в умовах децентралізації, коли органи місцевого самоврядування отримують більше повноважень щодо розпорядження землею, а питання чітких меж стає ключовим для ефективної організації простору. За офіційними даними Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, значна кількість українських населених пунктів досі не мають меж, встановлених в натурі (на місцевості) та зареєстрованих у Державному земельному кадастрі [1]. Така ситуація призводить до численних земельних спорів між територіальними громадами, ускладнює процес управління земельними ресурсами та негативно впливає на інвестиційну привабливість територій. Питання взаємозв’язку містобудівної та документації з просторового планування при розмежуванні територій населених пунктів розглядаються в роботах А.М. Третяк, В.А. Фоменко, В.М. Третяк, Д.М. Мельник, І.О. Удовенко, Ш.І. Ібатуллін. Значний внесок у дослідження проблем встановлення меж населених пунктів зробили також О.С. Дорош, А.Г. Мартин, Дорош, І.П. Купріянчик, Є.В. Бутенко. Водночас, незважаючи на значний науковий доробок, практичні аспекти управління земельними ресурсами при встановленні (зміні) меж населених пунктів у сільській місцевості в умовах реформи децентралізації залишаються недостатньо вивченими, що підтверджує актуальність обраної теми бакалаврської роботи. Метою бакалаврської роботи є обґрунтування та аналіз практичних засад здійснення землеустрою в процесі встановлення (зміни) меж населених пунктів на прикладі села Горбовичі Дмитрівської сільської територіальної громади. Для досягнення поставленої мети в бакалаврської роботи досліджено теоретичні, нормативні та організаційно-методичні засади землеустрою, а також проаналізовано практичний досвід встановлення меж села Горбовичі. Предметом роботи є теоретичні, методичні та практичні аспекти управління земельними ресурсами в процесі встановлення (зміни) меж населених пунктів. Об’єктом дослідження є село Горбовичі Дмитрівської сільської територіальної громади в межах Київської області. Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості використання розроблених підходів для оптимізації процедур встановлення та зміни меж населених пунктів, що сприятиме підвищенню ефективності використання земель, гарантуванню прав мешканців громади та розвитку територіальної інфраструктури.
Keywords: значення землеустрою; зміна меж населених пунктів; реалізація землеустрою; importance of land management; сhanging the boundaries of settlements; implementation of land management