Удосконалення стенду для обкатки ведучих мостів автотракторної техніки в умовах ремонтної майстерні ТОВ «АГРО СВІТ 2007» - Коваль, Дмитро Сергійович (НУБіП України, 2025)
метою підвищення ефективності машинобудівного виробництва активно здійснюється розробка та впровадження машин, призначених для усунення ручної праці, які характеризуються високою одиничною потужністю, продуктивністю та здатністю забезпечувати значну економію пального й інших енергетичних ресурсів. Особлива увага приділяється оснащенню ремонтного комплексу універсальними машинами з широким арсеналом змінного робочого обладнання. Забезпечення справного стану вантажного автотранспорту є одним із ключових завдань підприємств, що вимагає раціонального підходу до організації ремонтних робіт. Планове управління ремонтами сприяє впровадженню принципів індустріалізації, а спеціалізація та індивідуальний підхід дозволяють суттєво знизити витрати. Сучасне життя неможливе без широкого використання машин і механізмів, що зумовлює необхідність правильної організації їх технічного обслуговування та ремонту з мінімальними витратами. Відновлення працездатності техніки вимагає глибокого знання основ машинобудівних технологій, які базуються на суміжних дисциплінах, таких як: «Технологія металів», «Металознавство і термічна обробка», «Основи взаємозамінності та технічні вимірювання», «Ремонт машин» тощо. Проте ремонтна технологія має низку специфічних рис. Першою характерною особливістю є початок ремонтного процесу з розбирання техніки. Другою — проведення дефектування, тобто діагностики технічного стану елементів з виявленням зносів, дефектів та залишкового ресурсу деталей. Третя особливість полягає у специфічності технічних умов складання, оскільки при ремонті використовуються не тільки нові, а й відновлені або придатні без відновлення деталі, що можуть відрізнятись за параметрами. Четвертою є відмінність методів відновлення зношених елементів від способів первинного виготовлення. Окрім основних ремонтних операцій, важливе місце у сучасному підході займає модернізація. Вона передбачає оновлення техніки, що знаходиться в експлуатації, з урахуванням сучасних інженерних досягнень. Як форма технічного прогресу, модернізація дозволяє при відносно низьких витратах вдосконалити конструкцію існуючих машин і підвищити їх технічний рівень, що сприяє продовженню терміну їх служби.
Keywords: обкатка ведучих мостів автотракторної техніки; аналіз використання машино-тракторного парку; стан ремонтно-обслуговуючої бази; running-in of drive axles of motor vehicles and tractors; analysis of the use of the machine and tractor fleet; condition of the repair and maintenance base