Створення журналу «Сучасне українське мистецтво» - Островська, Ангеліна Вікторівна (НУБіП України, 2025)
Актуальність теми дослідження зумовлена стрімким розвитком вітчизняної мистецької сцени протягом останніх десятиліть та відсутністю достатньої кількості спеціалізованих видань, які б забезпечували професійне висвітлення, документування та аналіз сучасних мистецьких процесів. Революція Гідності 2013-2014 років, анексія Криму, збройний конфлікт на Донбасі, а згодом повномасштабне російське вторгнення в Україну в лютому 2022 року стали потужними чинниками трансформації мистецьких практик, переосмислення національної ідентичності, деколонізації культурного простору. Українське мистецтво сьогодні активно інтегрується у світовий контекст, представляючи унікальний досвід країни, що бореться за свою незалежність та культурну суб’єктність. У цих умовах створення професійного журналу про сучасне українське мистецтво є не лише інформаційною потребою, але й важливим фактором розвитку національної культури, формування професійного дискурсу, документування мистецьких процесів для майбутніх поколінь. Метою дослідження є розробка теоретико-методологічних засад та практичних аспектів створення спеціалізованого журналу «Сучасне українське мистецтво», здатного ефективно функціонувати в сучасному медіапросторі та відповідати потребам професійної спільноти й широкої аудиторії. Об’єктом дослідження є процес створення спеціалізованого мистецького видання в умовах сучасного медіаринку та культурного простору України. Предметом дослідження є теоретико-методологічні засади та практичні аспекти розробки концепції, структури, дизайну та організаційно-економічних механізмів функціонування журналу «Сучасне українське мистецтво». Для досягнення мети дослідження визначено такі завдання: - проаналізувати сучасне українське мистецтво та його місце в культурному просторі, визначити ключові тенденції, напрями, проблеми; - дослідити концептуальні засади створення спеціалізованого мистецького видання, включаючи місію, цілі, цільову аудиторію, редакційну політику; - розробити структуру та тематичне наповнення журналу «Сучасне українське мистецтво»; - створити візуальну концепцію журналу, включаючи дизайн, фірмовий стиль, формати подачі матеріалу; - визначити організаційно-економічні засади функціонування видання, включаючи формування редакційної команди, розробку бізнес-моделі та маркетингової стратегії. Теоретичне значення дослідження полягає у систематизації знань щодо сучасного українського мистецтва, розробці концептуальних підходів до створення спеціалізованого мистецького видання, формуванні методологічних засад аналізу й висвітлення мистецьких процесів у медіапросторі. Практичне значення роботи визначається можливістю застосування розроблених концепцій, структури, дизайн-рішень та організаційно-економічних моделей для створення реального видання «Сучасне українське мистецтво», а також використання окремих розробок для вдосконалення існуючих мистецьких видань та освітніх програм з журналістики, видавничої справи, дизайну. У дослідженні використано комплекс методів: аналіз та синтез для вивчення особливостей сучасного українського мистецтва та медіаринку; системний підхід для розробки концепції видання як цілісної системи взаємопов’язаних елементів; порівняльний аналіз для вивчення існуючих мистецьких видань в Україні та світі. Структура роботи зумовлена її метою та завданнями і складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків.
Keywords: створення журналу; візуальна комунікація; сучасне українське мистецтво; культурний простір; спеціалізоване мистецьке видання; magazine creation; visual communication; contemporary Ukrainian art; cultural space; specialised art publication