Розвиток бактеріопланктону вирощувальних ставів за дії різних добрив - Шеремет, Віталій Олександрович (НУБіП України, 2025)
Випускна робота викладена на 54 сторінках, містить 6 таблиць, 4 рисунки. Список використаних джерел нараховує 50 джерел. Об’єкт досліджень – бактеріопланктон, час генерації бактеріопланктону, гетеротрофні бактерії, цьоголітки коропа. Мета роботи полягала у дослідженні впливу інтенсифікаційних заходів на розвиток бактеріопланктону у ставах. У ході досліджень у вирощувальних ставах була встановлена динаміка основних мікробіологічних показників водного середовища та оцінено їх вплив на рибопродуктивність. Загальна чисельність бактеріопланктону протягом вегетаційного періоду коливалась у межах 0,87–13,35 млн кл./мл, при середньосезонних значеннях 3,71–4,4 млн кл./мл. Біомаса бактеріопланктону змінювалася від 0,82 до 13,08 мг/л, а середньосезонні показники становили відповідно 3,48 мг/л (став №1), 4,22 мг/л (став №2) та 3,87 мг/л (став №3). Кількість гетеротрофних бактерій у воді ставів змінювалася від 0,78 до 5,92 тис. кл./мл, з максимальними значеннями у липні та серпні, що вказує на активний розвиток мікробіоти у піковий період вегетації. Найвища рибопродуктивність коропа була відзначена у ставі №1 – 417,5 кг/га при середній масі цьоголіток 49,7 г. У ставі №2 при вищій щільності посадки, рибопродуктивність по коропу становила 338,5 кг/га, середня маса цьоголіток – 27,3 г, Найнижчі показники відзначено у ставі №3 – 322,5 кг/га по коропу, середня маса цьоголіток 21,5 г. Отримані результати свідчать про суттєвий вплив мікробіологічного стану водного середовища на ріст, розвиток і продуктивність об’єктів аквакультури, зокрема коропа, та можуть бути використані для оптимізації умов вирощування у ставових господарствах.
Keywords: бактеріопланктон; час генерації бактеріопланктону; гетеротрофи; цьоголітки коропа; рибопродуктивність; bacterioplankton; bacterioplankton generation time; heterotrophs; carp fry; fish productivity