Web-орієнтована інформаційна система для магазину електроніки - Ягодка, Роман Сергійович (My University, 2025)
Сучасна автоматизація бізнес-процесів перетворилася на один з ключових чинників ефективності та конкурентоспроможності бізнесу в сучасному світі. Однією з галузей, яка найбільше потребує використання сучасних інформаційних технологій, є роздрібна торгівля електронікою, яка характеризується великою різноманітністю товарів, динамікою продажів та великою кількістю інформації про клієнтів. Більшість підприємств роздрібної торгівлі електронікою досі використовують застарілі інструменти для управління товарами, виконання замовлень та роботи з клієнтами. Це призводить до дублювання інформації, обтяжує персонал щоденними завданнями, підвищує ймовірність помилок і знижує якість обслуговування. Усе це сповільнює зростання бізнесу та ускладнює прийняття рішень для керівництва. Існує нагальна потреба у створенні інформаційної системи на основі веб-технологій. Система допоможе безпечно зберігати товарну продукцію в єдиному місці, автоматизувати обробку замовлень, здійснювати ефективну роботу з клієнтами та надавати точні дані про продажі. Рішення покращить роботу магазину, покращить обслуговування клієнтів та сприятиме зростанню та розширенню електронної комерції. Метою цієї дипломної роботи є розробка покращених способів роботи з клієнтами, замовленнями та товарами в магазині електроніки за допомогою простої у використанні веб-інформаційної системи. Система буде включати в себе всі найважливіші компоненти для менеджерів та працівників магазину, а саме: роботу з товарами, обробку замовлень, відстеження клієнтів та створення звітів про продажі. Система реалізована у вигляді веб-додатку на мові C# на фреймворку ASP.NET Core. Для ефективного та безпечного зберігання даних використовується Microsoft SQL Server. Інтерфейс програми зручний для користувачів: він простий у розумінні, корисний і відповідає реальним потребам магазину електроніки, дозволяючи працівникам швидко виконувати завдання з меншими витратами часу та ресурсів. Актуальність даної роботи полягає в практичному застосуванні сучасних технологій веб-розробки для оптимізації ключових бізнес-процесів у сфері роздрібної торгівлі електронікою. Автоматизація рутинних операцій, таких як управління товарними залишками, обробка замовлень, облік клієнтів і формування звітності, дозволяє значно підвищити ефективність роботи магазину, зменшити кількість помилок і прискорити обслуговування клієнтів. Запропонована web-орієнтована інформаційна система покликана підвищити продуктивність персоналу, забезпечити зручне керування даними та сприяти цифровій трансформації торгового процесу. Об’єктом дослідження є електронний магазин, який розглядається як комерційний суб’єкт, що здійснює фізичний або онлайн-продаж товарів. Предметом дослідження є автоматизація основних операцій магазину за допомогою веб-інформаційної системи. Бакалаврська робота присвячена розробці сучасного програмного рішення, яке допоможе магазину електроніки оптимізувати управління запасами, обробку замовлень, обробку даних про клієнтів та інші ключові бізнес-операції. Система повинна бути розроблена з сильним акцентом на масштабованість, надійність і безпеку, і в той же час відповідати асиметричним потребам працівників магазину та його клієнтів. Для досягнення цих цілей були визначені наступні завдання: - проаналізувати існуючі бізнес-процеси в електронній комерції; - визначити функціональні та нефункціональні вимоги до системи; - розробити схему бази даних для зберігання інформації про товари, замовлення та користувачів; - розробити архітектуру, користувацький інтерфейс та логіку обробки даних веб-додатку; - провести тестування системи для оцінки функціональних і нефункціональних аспектів, включаючи продуктивність і зручність користування Результатом цього проекту є повністю функціональний прототип веб-інформаційної системи, який може стати основою для подальшого розвитку та можливого впровадження. Система сприятиме безперебійному функціонуванню роздрібної торгівлі електронікою завдяки підвищенню операційної ефективності, зменшенню ручної роботи та впровадженню параметрів, які підвищать якість обслуговування.
Keywords: функціональне моделювання; абстракції предметної області; тестування системи; архітектура програмного забезпечення; functional modelling; abstractions of the subject area; system testing; software architecture