Соціальна реабілітація осіб з алкогольною залежністю - Захарченко, Євген Володимирович (НУБіП України, 2025)
Магістерська кваліфікаційна робота присвячена дослідженню проблеми соціальної реабілітації осіб з алкогольною залежністю, виявленню її сутності, особливостей перебігу, наслідків та шляхів подолання через систему соціальної роботи, розробці програми соціальної реабілітації осіб з алкогольною залежністю. Магістерська кваліфікаційна робота на тему «Професійна реабілітація учасників бойових дій» має таку структуру: 1) картку магістерської кваліфікаційної роботи; 2) титульний аркуш; 3) завдання до виконання кваліфікаційної магістерської роботи; 4) реферат; 5) зміст; 6) список умовних скорочень; 7) вступ; 8) основна частина (три розділи); 9) висновки до кожного розділу; 10) висновки; 11) список використаних джерел; 12) додатки. У роботі подано 3 таблиці, 6 рисунків, 3 додатки. Список використаних джерел містить 64 найменування, з яких 16 – іноземною мовою. Загальний обсяг магістерської кваліфікаційної роботи 101 сторінка, з них основного – 85. У вступі обґрунтовано актуальність теми, визначено об’єкт, предмет, мету, завдання дослідження. У першому розділі «Теоретико-методологічні основи соціальної реабілітації осіб з алкогольною залежністю» висвітлено сутність поняття «алкогольна залежність»; розкрито соціальні наслідки залежності. З’ясовано, що при регулярному вживанні алкоголю змінюються метаболічні процеси в організмі; алкогольна залежність має як фізіологічний, так і психологічний компонент. Розкрито основні фактори алкогольної залежності, а саме: генетичні, соціальні, психологічні, середовище й культура. Розглянуто соціальні наслідки алкоголізму – деградацію когнітивних функцій, зниження мотивації, руйнування сімейних та професійних стосунків, агресивну поведінку, соціальну ізоляцію. Доведено, що вивчення нормативно-правових основ і міжнародних стандартів у сфері реабілітації алкоголізму є важливим для формування комплексного підходу щодо надання допомоги та створення ефективної системи підтримки осіб з алкогольною залежністю. Другий розділ «Методика соціальної реабілітації осіб з алкогольною залежністю» присвячено методам (індивідуальна, групова, сімейна реабілітація, когнітивно-поведінкові та арттерапевтичні техніки) та технологіям соціальної реабілітації особам з алкогольною залежністю (тренінги життєвих навичок, розвиток комунікації, відновлення самооцінки). Розкрито принципи, які мають на меті забезпечити ефективність лікування та адаптацію пацієнтів у соціумі, а саме: принцип індивідуалізації; неперервності; активної участі пацієнта; терапевтичного альянсу; системного підходу, а також етапи реабілітації осіб з алкогольною залежністю (діагностико-прогностичний; етап вибору оптимальних технологій, форм і методів роботи; етап безпосередньої підготовки до реалізації обраних методів; реалізаційний етап). Розроблено та представлено авторську програму соціальної реабілітації осіб з алкогольної залежності, спрямовану на: формування мотивації до тверезого життя; розвитку навичок подолання стресу; відновлення соціальних ролей (працівника, члена сім’ї, громадянина); профілактику рецидивів через підтримку груп взаємодопомоги. У третьому розділі «Експериментальна перевірка програми соціальної реабілітації осіб з алкогольною залежністю» описано організацію та проведення дослідно-експериментальної роботи на базі реабілітаційного центру. Результати експериментального дослідження свідчать, що після проходження програми у більшості учасників спостерігалося: зниження рівня агресивності та тривожності; підвищення самооцінки та соціальної адаптації; покращення якості життя та міжособистісних стосунків, що підтверджує ефективність запропонованої програми як інструменту комплексної соціальної реабілітації. У висновках узагальнено результати дослідження. Доведено, що соціальна реабілітація є ключовим етапом у подоланні алкогольної залежності, оскільки сприяє відновленню не лише фізичного, але й соціального та психологічного здоров’я особистості.
Keywords: алкогольна залежність; соціально-психологічна реабілітація; психотерапія; соціальна адаптація; ресоціалізація; соціальна робота; залежна поведінка; мотивація до одужання; реабілітаційна програма; alcohol dependence; socio-psychological rehabilitation; psychotherapy; social adaptation; resocialisation; social work; addictive behaviour; motivation for recovery; rehabilitation programme