Дослідження та розробка криптовалютного терміналу для масових платежів - Груша, Віталій Вікторович (НУБіП України, 2025)
Мета роботи – дослідження та розробка високонавантаженого криптовалютного платіжного терміналу, здатного коректно обробляти масові транзакції, забезпечувати подвійний бухгалтерський запис та підтримувати незалежну криптографічну верифікацію фінансової історії. Об’єкт дослідження – процеси обробки, валідації та обліку криптовалютних платежів у розподілених платіжних системах. Предмет дослідження – архітектурні та програмні засоби побудови подієво-орієнтованого платіжного терміналу, включаючи механізми подвійного запису, розподілені SQL-бази даних з ACID-властивостями, системи потокової обробки подій та криптографічні незмінні сховища. У першому розділі виконано аналіз предметної області, розглянуто сучасні криптовалютні платіжні рішення та визначено основні технічні проблеми масових транзакцій. Другий розділ містить теоретичні засади побудови системи: принципи подвійного бухгалтерського запису, моделі розподіленої консистентності та концепції подієво-орієнтованої архітектури. У третьому розділі розроблено архітектуру платіжного терміналу, подано опис мікросервісної інфраструктури, механізмів асинхронної обробки подій, реалізації журналу транзакцій і інтеграції з незмінним сховищем. Четвертий розділ присвячений експериментальній перевірці: проведено вимірювання продуктивності, аналіз затримок, тестування інваріанту подвійного запису та валідацію криптографічних доказів. Отримані результати демонструють коректність архітектури та підтверджують сформульовані гіпотези.
Keywords: розподілені системи; подієва архітектура; подвійний запис; криптографічний аудит; distributed systems; event architecture; double entry; cryptographic audit