Особливості формування бур’янового угрупування фітоценозу буряків цукрових - Нестеренко, Богдан Євгенович (НУБіП України, 2025)
Бакалаврська кваліфікаційна робота на тему «Особливості формування бур’янового угруповання фітоценозу буряків цукрових» складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Обсяг роботи становить 61 сторінка, містить 5 рисунків, 17 таблиці та 56 посилань на наукові джерела. Об’єкт дослідження: бур’янові угруповання у фітоценозах посівів буряків цукрових. Мета бакалаврської роботи: дослідити характерні риси формування бур’янового комплексу у рослинних угрупованнях цукрових буряків, з’ясувати впливові фактори на його становлення, а також розробити поради для покращення агротехнічних практик. Структура роботи. У першій частині розкрито теоретичні аспекти формування бур’янового угруповання: описано поняття та класифікацію бур’янів, розглянуто особливості розвитку бур’янів у посівах цукрових буряків, проаналізовано сучасні методи боротьби з бур’янами. У другій частині аналізуються основні фактори, що впливають на формування бур’янових угруповань. Особливу увагу приділено впливу ґрунтових умов, кліматичних факторів та агротехнічних заходів, які модифікують структуру рослинного угруповання посіву цукрових буряків. У третьому розділі запропоновано методи оптимізації процесу формування бур’янового співтовариства. Надано рекомендації щодо вибору сортів цукрових буряків та удосконалення агротехніки для підвищення врожайності сільськогосподарських культур. У роботі також розглядаються перспективи подальших досліджень у галузі контролю та регулювання бур’янів. Результати проведеного дослідження є важливими для практичної реалізації в агрономії та можуть бути застосовані для покращення методик культивування цукрових буряків.
Keywords: бур’янове угрупування фітоценозу; особливості розвитку бур’янів; буряки цукрові; підбір сортів цукрових буряків; weed community of phytocenosis; characteristics of weed development; sugar beets; selection of sugar beet varieties