Дослідження ефективності транспортного процесу перевезення негабаритних вантажів умовах ПП «Транс-Авто-Д» - Андріяшевський, Віталій Володимирович (НУБіП України, 2025)
Сучасний розвиток відновлюваної енергетики в Україні зумовлює зростання потреби у якісній та безпечній логістиці великогабаритних елементів вітроенергетичних установок. Такі перевезення є технологічно складними, вимагають спеціалізованого рухомого складу, детального планування маршрутів та дотримання міжнародних стандартів безпеки. Підвищення ефективності цього процесу є важливим чинником для забезпечення стабільного розвитку галузі та інтеграції України у європейський енергетичний простір. Негабаритні перевезення характеризуються високими вимогами до технічної підготовки, організації супроводу та узгодження маршрутів. Особливості габаритно-вагових параметрів лопатей, гондол і секцій веж вітроустановок створюють додаткові ризики для транспортної системи, що потребує впровадження сучасних логістичних рішень. Тому актуальною стає оптимізація транспортно-логістичного процесу із використанням цифрових технологій, аналітичних інструментів та оновлених методів планування. Вибір підприємства ПП «Транс-Авто-Д» як об’єкта дослідження обумовлений його практичним досвідом у сфері міжнародних негабаритних перевезень та необхідністю вдосконалення організаційних і технічних процесів. У роботі розглядаються питання підвищення ефективності перевезення елементів вітроенергетичних установок шляхом оптимізації маршрутів, удосконалення транспортно-технологічних схем та впровадження цифрової системи управління перевезеннями. Актуальність теми дипломної роботи зумовлена необхідністю підвищення ефективності та безпечності перевезень великогабаритних елементів вітроенергетичних установок в умовах зростання частки альтернативної енергетики та збільшення попиту на високотехнологічні логістичні рішення. Особливої важливості це набуває в умовах воєнного стану в Україні, що висуває додаткові вимоги до організації руху, контролю ризиків і забезпечення технічної стійкості транспортних операцій. Метою дослідження є удосконалення транспортно-логістичного процесу перевезення елементів вітроенергетичних установок в умовах ПП «Транс-Авто-Д». Об’єктом дослідження є транспортно-логістична діяльність ПП «Транс-Авто-Д». Предметом дослідження є процес перевезення великогабаритних елементів вітроенергетичних установок Для досягнення поставленої мети у роботі визначено такі завдання: - виконати оцінку масово-габаритних характеристик вантажів та технічних можливостей рухомого складу; - побудувати та обґрунтувати оптимальний маршрут доставки; - розробити транспортно-технологічну схему перевезення; - запропонувати заходи з цифровізації та автоматизації процесів моніторингу, супроводу та документообігу; - здійснити економічне обґрунтування ефективності запропонованих рішень; - визначити заходи з безпеки праці та мінімізації екологічних ризиків. Результати дослідження спрямовані на формування практичних рекомендацій для підвищення безпеки, економічної ефективності та технологічної стійкості перевезень великогабаритних вантажів. Запропоновані рішення можуть бути впроваджені у діяльність ПП «Транс-Авто-Д» та використовуватися іншими транспортними підприємствами, що працюють у сфері логістики відновлюваної енергетики.
Keywords: перевезення елементів вітроустановок; вимоги до автопоїздів; виробництво напівпричепів; конкурентоспроможність; transportation of wind turbine components; requirements for road trains; production of semi-trailers; competitiveness