Формування системи мотивації праці у підприємстві - Лайчук, Анна Сергіївна (My University, 2024)
Актуальність теми. Формування системи мотивації праці у підприємстві є актуальною проблемою, яка привертає увагу дослідників та практиків у сучасних умовах господарської діяльності. Зокрема, це пов’язано з необхідністю забезпечення ефективної діяльності підприємства, підвищення його конкурентоспроможності та здатності адаптуватися до змін у соціально-економічному середовищі. Одним із ключових аспектів є підвищення продуктивності праці через створення мотиваційної системи, яка б сприяла активізації працівників та стимулювала їх до досягнення високих результатів. Крім того, важливим є забезпечення задоволення працівників від їхньої діяльності, що сприяє збереженню кваліфікованих кадрів та формуванню позитивної корпоративної культури. Проведення досліджень у цій сфері дозволяє виявити оптимальні підходи до формування мотиваційної системи, що враховуватиме специфіку діяльності конкретного підприємства, його цілей та завдань. Такий підхід сприяє підвищенню ефективності управління та досягненню стратегічних цілей підприємства в умовах сучасного бізнес-середовища. Теоретичні та практичні аспекти формування системи мотивації праці у підприємстві досліджували такі учені, як: Балановська Т. І., Богацька Н. М., Войнаренко М. П., Гавриш О. М., Гребінська С. І., Гунченко М. В., Драмарецька К. П, Зоргач А. М., Іванов С. Л., Козак К. Б., Колот А. М., Кравченко М. А., Крушельницька О. В., Куриляк В. Є., Лещенко Л. О., Оніщук Ю. Ю., Опанасюк Ю. А., Рудь А. В., Семенова Л. Ю., Цимбалюк С. О., Шостак І. В. та ін. Ознайомлення з опублікованими працями, присвяченими дослідженню теоретичних та практичних аспектів формування системи мотивації праці у підприємстві, підтверджує актуальність вибраної теми дослідження. Мета і завдання дослідження. Метою бакалаврської кваліфікаційної роботи є обґрунтування теоретичних засад та розробка практичних рекомендацій щодо удосконалення формування системи мотивації праці у підприємстві. Відповідно до мети визначені завдання дослідження: - розкрити еволюцію поглядів на сутність мотивації праці; - визначити класифікацію теорій мотивації праці у підприємстві; - охарактеризувати методичні підходи до формування системи мотивації праці у підприємстві; - проаналізувати якісний склад і плинність персоналу підприємства; - здійснити оцінку формування системи мотивації праці у підприємстві; - розробити пропозиції щодо покращення системи мотивації праці у підприємстві; - обґрунтувати формування мотиваційного механізму підвищення продуктивності праці персоналу підприємства; - розглянути зарубіжний досвід формування системи мотивації праці у підприємстві. Об’єкт дослідження є процес формування системи мотивації праці у підприємстві. Предметом дослідження є теоретичні, методичні та практичні аспекти формування системи мотивації праці у підприємстві. Поглиблені дослідження здійснені на матеріалах АТ «Житомирський маслозавод» Житомирської області. Методи дослідження. Методологічною основою бакалаврської кваліфікаційної роботи є комплексний підхід, діалектичний метод наукового пізнання, фундаментальні наукові праці та розробки українських і зарубіжних вчених у теорії формування системи мотивації праці у підприємстві. Для досягнення поставленої у бакалаврській кваліфікаційній роботі мети були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: дедукції – при побудові структури роботи в логічному взаємозв’язку і вивченні предмета загалом, єдності та взаємозалежності його окремих складових частин; індукції – при формуванні загальних висновків до проведеного дослідження; абстрактно-логічний та синтезу – при уточненні тлумачень категоріального інструментарію обраної теми дослідження; табличний та графічний – для аналізу та оцінки інформації й інші методи дослідження економічних процесів і явищ. Інформаційною базою бакалаврської кваліфікаційної роботи є нормативно-правові акти України, українські та зарубіжні інформаційні джерела, статистична звітність Державної служби статистики України, річні звіти та первинна документація АТ «Житомирський маслозавод» а також результати власних спостережень. Практичне значення одержаних результатів полягає у наданні рекомендацій, спрямованих на удосконалення формування системи мотивації праці у підприємстві, що сприятиме підвищенню продуктивності праці. Апробація результатів бакалаврської кваліфікаційної роботи. Основні положення, теоретичні та практичні розробки і наукові результати бакалаврської кваліфікаційної роботи апробовані на: ІІІ Всеукраїнській науково-практичній онлайн конференції здобувачів вищої освіти та молодих учених «Актуальні питання теорії та практики менеджменту» (м. Київ, Національний університет біоресурсів і природокористування України, 11 жовтня 2023 р.). Структура роботи. Бакалаврська кваліфікаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків та списку використаних джерел. Основний текст бакалаврської кваліфікаційної роботи викладено на 63 сторінках, у тому числі робота містить 16 таблиць, 12 рисунків та 43 використаних джерела.
Keywords: підприємство; мотивація праці; господарська діяльність; конкурентоспроможність; enterprise; labour motivation; business activity; competitiveness; unternehmen; arbeitsmotivation; unternehmenstätigkeit; wettbewerbsfähigkeit