Епізоотологія та пероральна вакцинопрофілактика сказу в Чернігівській області - Голік, Микола Олександрович (НУБіП України, 2019)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата ветеринарних наук зі спеціальності 16.00.03 «Ветеринарна мікробіологія, епізоотологія, інфекційні хвороби та імунологія». Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ, 2019. У дисертації, на підставі експериментальних досліджень, представлено результати аналізу епізоотичної ситуації щодо сказу тварин в Україні та просторово-часова характеристика епізоотії сказу в Чернігівській області, проведено оцінку популяції безпритульних тварин і пероральну імунізацію проти сказу безпритульних собак із використанням рекомбінантної вакцини «Броварабіс V-RG», здійснено короткострокове прогнозування поширення сказу на території Чернігівської області на 2017–2021 рр. Геоінформаційним аналізом епізоотії сказу в Чернігівській області за 2011–2016 рр. виявлено 18 просторово-часових кластерів із трендом «спорадичний» (hotspot), що є статистично достовірно доведеними стаціонарно неблагополучними зонами щодо сказу на території Чернігівської області. Крім того, виявлено три кластери із трендом «новий» в останній часовий крок, які розміщені на крайньому південному сході області, що свідчить про поширення сказу в цьому напрямку. Проведені в контрольованому експерименті та польові дослідження оральної імунізації собак проти сказу з використанням вакцини «Броварабіс V-RG» показали можливість застосування цього методу, що є перспективним у впровадженні в систему антирабічних протиепізоотичних заходів як окремого заходу або в комбінації з парентеральним щепленням собак проти сказу
The thesis is for the degree of candidate of veterinary sciences for specialty 16.00.03 «Veterinary Microbiology, Epizootology, Infectious Diseases and Immunology». National University of Life and Environmental sciences of Ukraine. Kyiv, 2019. In the dissertation, on the basis of experimental researches, the results of the analysis of the epizootic situation from animal rabies in Ukraine and the spatial and temporal characteristics of the epizootic of rabies in the Chernihiv region are presented; the hominid animals population and oral immunization against rabies of homeless dogs were evaluated using of the recombinant vaccine «Brovarabis V-RG», short-term forecasting of the spread of rabies on the territory of Chernihiv oblast for 2017–2021 was made. Geographic information analysis of the epizootic of rabies in Chernihiv region for 2011–2016 revealed 18 spatial cluster clusters with a «hotspot» trend, which is statistically validated by the stationary-disadvantaged areas of rabies in the territory of the Chernihiv region. In addition, three clusters with the «new» trend in the last time step, located in the extreme south-east of the region, have been identified, indicating the spread of rabies in this direction. Conducted in a controlled experiment and field researches of oral immunization of dogs against rabies using the vaccine «Brovarabis V-RG» showed the principal possibility of using this method, which is promising in the introduction of an rabies antiepizootic measures as a separate measure, or in combination with parenteral vaccination of dogs against rabies
Keywords: сказ; епізоотична ситуація; геоінформаційний аналіз; оральна вакцинація; собаки; антирабічний імунітет; rabies; epizootic situation; geoinformation analysis