Соціально-психологічна реабілітація підлітків із ознаками ПТСР засобами арт-терапії - Березовська, Анна Русланівна (My University, 2024)
Магістерська кваліфікаційна робота на тему «Соціально-психологічна реабілітація підлітків із ознаками ПТСР засобами арт-терапії» містить 88 сторінок друкованого тексту, 7 таблиць, 3 рисунка та 2 додатки. Перелік використаних джерел нараховує 45 найменувань. Мета дослідження: теоретично обґрунтувати, розробити та експериментально перевірити програму соціально-психологічної реабілітації підлітків із ознаками ПТСР засобами арт-терапії. Завдання дослідження: - проаналізувати літературні джерела щодо ефективності арт-терапії у лікуванні ПТСР серед підлітків; - вивчити особливості соціально-психологічного стану підлітків з ознаками ПТСР та їхні потреби у реабілітації; - розробити та експериментально перевірити програму соціально-психологічної реабілітації підлітків із ознаками ПТСР засобами арт-терапії; - укласти методичні рекомендації щодо впровадження програми соціально-психологічної реабілітації підлітків із ознаками ПТСР засобами арт-терапії. Робота складається з трьох розділів. Перший розділ присвячено теоретичному аналізу проблеми соціально-психологічної реабілітації підлітків із посттравматичним стресовим розладом. У ньому розглянуто сутність ПТСР, особливості його прояву серед підлітків, а також проаналізовано підходи до арт- терапії як засобу реабілітації. Описано специфіку використання творчих методів у роботі з підлітками, що пережили травматичні події, та окреслено основні терапевтичні ефекти арт-терапії. Другий розділ висвітлює організацію та проведення експериментального дослідження. Визначено структуру програми арт-терапевтичної реабілітації, методи її впровадження, а також застосовані психодіагностичні інструменти для оцінки рівнів ПТСР у підлітків до і після реалізації програми. У дослідженні використано методи анкетування, інтерв’ю, спостереження та арт-терапевтичні техніки, зокрема малювання, ліплення, музикотерапію тощо. Третій розділ містить аналіз результатів дослідження, які свідчать про зниження рівня симптомів ПТСР серед учасників програми, покращення їхнього психоемоційного стану та підвищення соціальної активності. У розділі також наведено методичні рекомендації для фахівців, які працюють у сфері соціальної реабілітації.
Keywords: арт-терапія; методичні рекомендації; реабілітація; art therapy; methodological recommendations