Дослідження програмних засобів системи розумного будинку з додатковими функціями безпеки - Українець, Дмитро Сергійович (НУБіП України, 2025)
Мета дослідження – проведення дослідження та аналізу продуктивності і доцільності застосування сучасних програмних засобів захисту інформації, з метою формування практичних рекомендацій щодо їх збалансованого поєднання в системах розумного будинку. Об’єкт дослідження – процес забезпечення інформаційної безпеки в системі розумний будинок. Предмет дослідження – програмні методи та протоколи захисту інформації та їх продуктивність на пристроях з обмеженими ресурсами. Робота складається з наступних трьох розділів: У першому розділі досліджено теоретичні основи, що охоплюють концепції та архітектури систем «розумний будинок», проаналізовано програмні засоби та протоколи передачі даних, які використовуються в системах IoT. Другий розділ присвячено аналітичному дослідженню програмних методів захисту. Він обґрунтовує методологію дослідження та демонструє результати емпіричного тестування методів шифрування, автентифікації та протоколів зв’язку в системах IoT. На основі аналізу отриманих результатів сформульовано практичні висновки та постановку завдань для подальшої реалізації програми. Третій розділ є практичною частиною роботи. У ньому представлено розроблену архітектуру програми, включаючи структуру проєкту, бази даних та модель потоків даних MQTT. Описано реалізацію основних функціональних модулів та впровадження механізмів безпеки.
Keywords: середовище розробки Visual Studio; мова програмування Python; фреймворк Windows Forms; база даних SQLite/SQL; Python programming language; Windows Forms framework; SQLite/SQL Server database; Server Visual Studio development environment