Проектні пропозиції з озеленення території ЖК «Тернометрія» в м. Луцьк Волинської області - Костенко, Олена Антонівна (My University, 2025)
Бакалаврська кваліфікаційна робота містить вступ, чотири розділи, висновки, 2 таблиці, 14 ілюстрацій, 5 додатків, 31 використане джерело. Обсяг бакалаврської роботи складає 52 сторінки. Робота присвячена вивченню озеленення територій житлових комплексів. Дослідження проведено протягом 2024–2025 років. Перший розділ розкриває історичні передумови озеленення житлових територій та аналіз сучасних принципів і підходів до організації зелених зон у житлових комплексах. Розглянуто функції озеленення в міському середовищі, принципи композиційної цілісності, функціональності, екологічної доцільності, просторової ієрархії та безпеки. Другий розділ містить характеристику об’єкта дослідження – території майбутнього житлового комплексу «Тернометрія» в місті Луцьк. Проведено аналіз його місцерозташування, кліматичних умов, рельєфу, гідрологічної ситуації, а також здійснено натурне обстеження, що дало змогу оцінити потенціал території для ландшафтного перетворення. У третьому розділі розкрито основи функціонального зонування території житлового комплексу з урахуванням потреб мешканців різних вікових груп, представлено обґрунтований підбір асортименту дерев, кущів і багаторічників, які відповідають місцевим умовам, мають декоративну цінність та витривалість у міському середовищі. Окрему увагу приділено агротехніці утримання рослин, що включає полив, підживлення, обрізку та захист від хвороб. Четвертий розділ зосереджений на інженерній підготовці території: застосування геопластики для покращення дренажу, мікроклімату та естетики простору; розроблено дендроплан і посадкові креслення; описано принципи побудови автоматичної системи поливу.
Keywords: урбаністичне середовище; ландшафтний дизайн; декоративні насадження; екологічний простір; urban environment; landscape design; decorative plantations; ecological space