Вплив макроекономічних індикаторів на ринок нерухомості - Корінь, Владислав Олександрович (My University, 2025)
Магістерська кваліфікаційна робота: 78 сторінок, 6 таблиць, 11 рисунків, 68 джерел. Мета дослідження – обґрунтування теоретичних засад впливу макроекономічних індикаторів на ринок нерухомості, зокрема розроблення та апробація інституційно-економетричної моделі функціонування ринку нерухомості України (з урахуванням земельного сегмента) в умовах воєнних та макроекономічних викликів для аналітичної підтримки державної політики й інвестиційних рішень та розробка практичних рекомендацій щодо посилення регулювання, узгодженості політики, прозорості процедур і розширення державно-приватної взаємодії на ринку нерухомості країни. Об’єкт дослідження – процеси функціонування та регулювання ринку нерухомості України в умовах макроекономічної та безпекової нестабільності. Предмет дослідження – комплекс теоретичних, методичних та практичних аспектів моделювання функціонування ринку нерухомості на основі інституційного й економетричного аналізу впливу макроекономічних індикаторів і державної політики на ціноутворення, інвестиційну активність та регіональні особливості ринку житла і земельних ресурсів. Методи дослідження: використано системний, порівняльний та структурно-функціональний підходи до аналізу інституційного середовища й нормативно-правової бази; методи аналізу й синтезу, індукції та дедукції, узагальнення, графічні та табличні способи подання даних. Емпірична частина спирається на кореляційно-регресійний аналіз взаємозв’язків між макроекономічними показниками та індикаторами ринку житла, динамічне моделювання часових рядів із застосуванням ARIMAX-моделі, оцінку лагових ефектів, перевірку стаціонарності, інформаційні критерії якості моделей та елементи сценарного підходу для формування політичних висновків. Результати дослідження полягають у побудові та оцінюванні моделей впливу ключових макроекономічних індикаторів (ВВП, інфляції, облікової ставки, валютного курсу, безробіття, грошової пропозиції) на динаміку цін на житло в Україні, у виявленні ступеня чутливості ринку до змін монетарної та фіскальної політики, а також у формуванні пропозицій щодо підвищення ефективності державних житлових програм. У першому розділі розглянуто сутність і структуру ринку нерухомості, охарактеризовано його основні сегменти (житловий, комерційний, промисловий, земельний), проаналізовано вплив макроекономічних індикаторів на попит, пропозицію та ціни, узагальнено підходи різних економічних шкіл до пояснення циклічності ринку житла й окреслено інструменти кількісного аналізу (динамічний, структурний, порівняльний та економетричний). У другому розділі здійснено аналіз сучасного стану ринку нерухомості України та його регіональних особливостей, досліджено взаємозв’язок між макроекономічними показниками та індексом цін на житло, побудовано й оцінено кореляційно-регресійні моделі, а також ARIMAX-модель для прогнозування короткострокової динаміки цін з урахуванням зовнішніх макроекономічних чинників. Показано лаговий характер реакції ринку на зміни облікової ставки НБУ та інші шоки, проведено оцінку прогнозної невизначеності. У третьому розділі проаналізовано вплив макроекономічних факторів на інституційне середовище ринку нерухомості та оцінено ефективність державної політики у житловій сфері. Розглянуто роль монетарної та фіскальної політики, а також взаємодію центральних і місцевих органів влади у формуванні умов для розвитку ринку. Проведено оцінку програм «єВідновлення» та «Доступна іпотека 7 %», виявлено їх сильні сторони та обмеження, сформульовано рекомендації щодо посилення контрциклічного регулювання, узгодженості політики, прозорості процедур і розширення державно-приватної взаємодії.
Keywords: ринок нерухомості; житловий ринок; земельний ринок; інфляція; property market; housing market; land market; inflation