Особливості розвитку плодової гнилі яблуні та заходи захисту - Петренко, Анастасія Олексіївна (My University, 2025)
Бакалаврська робота як кваліфікаційне дослідження на тему «Особливості розвитку плодової гнилі яблуні та заходи захисту» виконана в обсязі 53 сторінок комп’ютерного тексту формату А4, містить 5 таблиць, 11 рисунків. Використано 52 літературні джерела. Складається з наступних розділів: вступ, огляд літератури, умови та методика проведення досліджень, експериментальна частина, висновки, список використаних джерел. Виконано на кафедрі фітопатології імені акад. В.Ф. Пересипкіна НУПіБ України. Мета бакалаврської роботи: вивчити особливості впливу патогену Monilia cinerea на плодах яблуні. Об’єкт дослідження: процес формування урожайності та якості плодів яблуні залежно від ураження патогеном Monilia cinerea. Предмет дослідження: вплив патогену Monilia cinerea на ураження плодів яблуні. Методи дослідження. У дослідженні використовувались польові методи, що включали моніторинг розвитку патогену Monilia cinerea на плодах яблуні, оцінку ступеня ураження сортів та впливу метеорологічних факторів на розвиток хвороби. Лабораторні дослідження зосереджувалися на ідентифікації збудника методом світлової мікроскопії: з уражених плодів з характерними симптомами плодової гнилі проводився аналіз морфології конідій патогену. Отримані результати були проаналізовані методом математичної статистики. Аналіз розвитку хвороби проводили на плодах яблуні сортів Чемпіон (контроль) та Фуджі. За результатами досліджень встановлено відмінності у розвитку моніліозу яблуні залежно від сорту та року дослідження. Виявлено, що сорт Фуджі демонструє вищу стійкість порівняно із сортом Чемпіон у період спостережень.
Keywords: яблуня; плодова гниль яблуні; патоген; моніліоз; Monilia cinerea; apple tree; apple tree fruit rot; pathogen; moniliosis