Дослідження та вдосконалення системи автоматичного керування технологічним процесом витискання соняшникової олії - Медвідь, Андрій Ігорович (НУБіП України, 2025)
Олійно-жирова промисловість України – це одна із галузей харчового комплексу, яка складається з взаємопов’язаних виробництв олії, жирів, маргарину, харчового масла та реалізації продукції. В якості вихідної сировини олійно-жирова промисловість використовує насіння олійних культур – соняшнику, сої, рапсу, льону, арахісу, коноплі тощо. В насінні цих культур міститься в середньому 35-40, а в найкращих сортах – понад 50% олії. А в макусі і шпроті більшості з них міститься 30-35 % білкових речовин і до 10% олії, що робить їх концентрованим високоцінним кормом для тварин. Розвиток світового виробництва олійної продукції, виступає одним з головних факторів впливу на нарощування виробництва олійного насіння та чинником, який стимулює вітчизняних виробників олійних культур формувати ринкову пропозицію на олійно-жирову продукцію. Олійно-жировий комплекс є однією з найбільших галузей харчової промисловості України, на яку приходиться 14% усієї виробленої продукції. Питома вага соняшникової олії у виробництві рослинних жирів становить близько 97%. Рослинна олія має різнобічне призначення. Виробляються харчові і технічні рослинні олії. Харчові рослинні олії використовуються населенням безпосередньо в їжу, а також для виробництва жирів, маргаринової продукції, майонезу і ін. Технічні рослинні олії застосовуються для виробництва мила, миючих засобів, оліф, лаків, фарб, жирних кислот, гліцерину і широко використовуються при виробництві фармацевтичної та косметичної продукції. Відходами виробництва рослинної олії є шрот, макуха, лузга і лушпайка. Шрот і макуха є сировиною для виробництва харчового білка і застосовується в комбікормовій промисловості. Лузга і лушпайка використовуються гідролізною промисловістю й у сільському господарстві. На ринку олії працює 32 великих підприємств та майже 1000 невеликих олійниць. Олійно-жирова галузь відрізняється досить високою концентрацією. На сьогодні налічується близько 17 найбільших виробників рослинної олії, які контролюють близько 80% всього виробництва. Суттєва частина енерговитрат у процесах видобування олії – це енергія, що йде на забезпечення потрібної температури (105-130°С), адже підвищена температура олійного матеріалу знижує в’язкість олії. Так, температура корпусу екструдеру підтримується за рахунок використання електронагрівачів із ніхромовою спіраллю всередині, ККД яких складає 85-87%.
Keywords: сировина та її якість; системи керування прес-екструдером; схеми системи автоматизації; організаційні питання з безпеки праці; організаційні питання з безпеки праці; press extruder control systems; automation system diagrams; organisational aspects of health and safety